2022. évi XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nivódij Pályázói


2022. évi XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nivódij pályázati felhívás

(letölthető dokumentumok)


Irodaház


Bánáti + Hartvig Építész Iroda irodaépülete, Budapest


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bánáti + Hartvig Építész Iroda irodaépülete 1117 Budapest, Fehérvári út 38.
Pályázó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Beruházó: BH INGA Kft.
Tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Kivitelező:
Kivitelezés I. ütem: Exedra Kivitelező, Tervező Kft.
Kivitelezés II. ütem: EB Hungary Invest Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója

„Amit lehet, használj fel újra, ne burkolj, ne fess semmit csak azért, hogy szép legyen!” – vallják a Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapító építészei. Ennek szellemében, a körforgásos építészet irányelveit alapul véve alkották meg új irodaépületüket. Az építészek számára egyértelmű volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel; mindenképp egy már meglévő, régi épületet akartak újrahasznosítani. Emellett több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe, a feltárult felületeket pedig bontott állapotukban hagyták: a betongerendák nem kaptak borítást, a téglafalakra nem került festék. Ez a gesztus követi a fenntartható építészet elveit, betekintést enged az épület történetébe és egy újfajta, ám koherens esztétikát is eredményez.

A BH építészei irodaépületük megtervezése és kivitelezése során számos tapasztalattal gazdagodtak a fenntartható építészetet illetően. Ezt a tudást örömmel osztják meg az érdeklődőkkel. Ily módon a fenntartható építészet terén végzett szemléletformáláshoz is hozzájárulnak.


linkek:
https://bh.hu...


Angol nyelvű linkek:
https://bh.hu...
www.archdaily.com...
https://bigsee.eu...

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum; 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.
Pályázó: MNB-Ingatlan Kft.
Beruházó: MNB-Ingatlan Kft.
Tervező: Szalay Tihamér és Jeney Andrea - MD Studio Építész Iroda
Kivitelező: RAW Development Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

Az épület rekonstrukciójával befejeződött a Budapest Széll Kálmán tér környezetének revitalizációja. A beruházáshoz kapcsolódóan megvalósult a Várfok utcai aluljáró, mely szintbéli összeköttetést biztosít a Széll Kálmán tér és a Krisztina körút között, ezzel jelentősen megkönnyítve a jelentős közlekedési csomópont és a környék gyalogos és kerékpáros kapcsolatát és közlekedését.
Az épület melletti korábbi barnaövezeti terület zöldfelületként, közhasználatú városi parkként kapcsolódott a Vérmező zöldterületéhez, annak méltó befejezését képezve. Ezzel megvalósult az Erzsébet hídtól a Millenárisig húzódó, Buda legjelentősebb zöld tengelyének kialakítása.
Az épület és a kert alatt egy három szintes mélygarázs létesült, mely a környék parkolási gondjait enyhíti.
A műemléki épület az eredeti tervek alapján az eredeti anyagokkal, technológiával és igényességgel került az építéskori állapotára visszaállítva. Az épület ismét Buda, semmivel össze nem hasonlítható, egyedi, ikonikus épületévé vált.
Az új funkcióhoz igazodva az épületbelső igényesen, értékteremtően került kialakításra egyedi berendezéssel, a belső tereket gazdagító kortárs magyar képzőművészeti alkotásokkal.
A hosszú távú fenntarthatóság a legfontosabb szempont volt az építkezés során. Az épületet intelligens felügyeleti rendszer vezérli az energiafogyasztás minimalizálása, az épület leghatékonyabb működése érdekében.
A tetőn napelemes kiserőmű működik, mely jelentős mértékben váltja ki a hálózati elektromos energia igényt. Az épület hűtés-fűtés ellátása megújuló energiából történik, az egész épületet levegő hőszivattyú látja el.

linkek:
https://pestbuda.hu/...
https://pestbuda.hu/...

Siemens-evosoft székház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Siemens-evosoft székház
Pályázó: WING Zrt.
Beruházó: WING Zrt.
Tervező: Aspectus Architect Zrt.
Kivitelező: KÉSZ Építő Zrt.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A WING fejlesztésében felépült, 22.000 négyzetméteres komplexum a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Parkban helyezkedik el, és az Ericsson székház második ütemeként meghatározó eleme lett Budapest és a Duna-part arculatának. A hatemeletes kutatás-fejlesztési funkcióknak is otthont adó épület a legkorszerűbb technológiákkal rendelkezik, és a LEED Gold környezettudatossági védjegy környezetbarát és energiatakarékos kritériumainak is eleget tesz. Az új székház felépítésével a WING egy tető alá hozta az evosoft Hungary több budapesti helyszínen végzett tevékenységét, ezzel 1.400 munkavállalója számára teremt a digitalizáció követelményeinek is megfelelő munkahelyet. Az új irodaépület méltó székházat biztosít a vezető K+F és szoftverfejlesztés területén egyaránt világszínvonalú cégnek és inspiráló munkakörnyezetet teremt az ott dolgozó szakemberek számára.

Aréna Business Campus A Épület, Budapest


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Aréna Business Campus A Épület, 1087 Budapest, Hungária körút 30/a
Pályázó: Atenor Hungary Kft.
Beruházó: Atenor Hungary Kft.
Tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.
ATENOR projektcég: Hungária Greens Kft.
Mélyépítés: Swietelsky Magyarország Kft.
Szerkezetépítés: Péter-Építő Kft.
Homlokzat: Alukonstrukt Kft.
Építészet: Prointerier Kft.
Épületgépészet: Légmester Kft.
Épületvillamosság: Centervill Kft.
Lift: Kone Felvonó Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Az Aréna Business Campus egy környezettudatos, ergonomikus megaprojekt, mely exkluzív „A+” kategóriás irodákat kínál 72.000 négyzetméteren. A koncepció négy épületből áll, melyek közt hatalmas belső kert és gyalogos tér teremt egyedi és megnyugtató környezetet. Az irodakomplexum a mai kor lakóinak, felhasználóinak, valamint a jövő generációjának igényeire és vágyaira hangolódik. A pályázaton az Aréna Business Campus 2020-ban átadásra került első épületével, vagyis a 21.000 m2 irodaterületet magában foglaló A irodaházzal nevezünk. Az Aréna Business Campus a VIII. kerületben található, Budapest legdinamikusabban fejlődő részén. Elhelyezkedése kiváló, alig 3 perc sétatávolságra található a Stadionok metrómegállótól (M2) és sok különböző csatlakozási pont is van a közvetlen közelében. A legmagasabb minősítésű műszaki jellemzők és a számtalan házon belüli szolgáltatás, melyeket az épületek és a zöld kert biztosítanak majd, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy teljesen új környezetet teremtsenek, mely fenntarthatóbb, nyitottabb és kellemesebb munkahely.

linkek:
www.arenabusinesscampus.hu
https://youtu.be/bZ6CIfVO5hk
https://youtu.be/QYtpd8NLwEY
https://youtu.be/zzZ4z20oCBA

Green Court, Green Court Offcie, Green Court Residence


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Green Court
Green Court Offcie: 1134 Budapest Dózsa György út 144 és 146-148
Green Court Residence: 1134 Budapest Taksony u. 7 és 9.
Nevező: Codic Hungary Kft.
Beruházó: Codic Hungary és partnerei

Tervező:
Green Court Office: DPi Design Kft.
Green Court Residence:
Építészet/Architecture: Bánáti Hartvig Építésziroda
Belsőépítészet/Interior design: Demeter Design Studió

Kivitelező:
Green Court Office: KÉSZ Építő ZRt.
Green Court Residence: A-Híd Zrt.

Üzemeltető: Green Court Office: Colliers Magyarország Kft.

A Codic Hungary és partnerei fejlesztésében megvalósuló Green Court projekt az új generációs fejlesztések kiemelkedő példája: 4 épület innovatív koncepciója, amely egy közel 3 300 m2-es zöld, belső udvar körül összpontosul. A vegyes funkciós fejlesztés a Dózsa György úti új fejlesztések úttörőjeként meghatározó szerephez jut a Váci úti irodafolyosóhoz kapcsolódó új irodai alpiac kialakításában.
A projekt a két épületben, összesen 275 lakást tartalmazó Green Court Residence-t és a 18 500 m2 bérbeadható területű Green Court Office irodaházat foglalja magában. Mindkét épület egyedi építészeti megoldásainak köszönhetően kortalan értéket teremt, környezettudatos és emberközpontú tervezésével hatékonyan szolgálják a felhasználói igényeket. A Green Court Office az energiahatékony műszaki megoldásainak köszönhetően elnyerte a BREEAM Excellent minősítést és teljesíti a közel nulla energiájú épületekkel szemben támasztott követelményeket is.
Az átadást követő fél évben a bérbeadottság elérte a 90%-ot, mutatva a töretlen bérlői keresletet a prémium épületek iránt.

linkek:
www.greencourtoffice.hu
www.pestihazak.hu

LOFFICE IRODAHÁZ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: LOFFICE IRODAHÁZ 1085. Budapest, Salétrom utca 4.
Pályázó: LOFFICE Kft.
Beruházó: LOFFICE Kft.
Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.
Kivitelező: Szupernova Építő Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Az ingatlanfejlesztéssel építtető és üzemeltető cég, a Loffice Kft-t vezető Klementz testvérpár 10 éves terve és álma vált valóra. A beruházás portfólió-centralizálási törekvéseik eredménye. Ez az eddigi legnagyobb ingatlanfejlesztésük, mellyel megsokszorozták a rendelkezésre álló Loffice terek és szolgáltatások körét és megmutatták, hogy miképp egyesíthető a munka-, az alkotó- és élettér hármasa egy átfogó közösségi szellemben. A budapesti 8. kerület centrumában zajló fejlesztés célja egy urbánus oázis, kozmopolita találkozóhely létrehozása volt, amely többet kínál egy egyszerű irodaháznál. A testvérpár 2009-ben nyitotta meg Magyarország első közösségi irodáját, és a Loffice márkanév alatt azóta is több helyszínen üzemeltet különböző típusú irodákat, rövid-, közép és hosszú távú kiadásra egyaránt.

Neuschloss Palota


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Neuschloss Palota
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Pályázó: RedWood Holding Kft
Beruházó: City Properties Kft
Tervező: Neuschloss-Knüsli Kornél
Kivitelező: Belvárosi Építő Kft


A Szilágyi Dezső teret és a budai Dunapartot díszítő monumentális, historizáló stílusú́ háromemeletes, ötszintes Neuschloss Palota 1899-ben épült meg Neuschlos-Knüsli Kornél tervei alapján.
Az épület három homlokzata, belső terei kerültek teljes műemléki rekonstrukció alá a RedWood Holding fejlesztésében Resonator Vagyonkezelő Kft-vel közös vállalkozásban. Beruházás az épületet A kategóriás irodaház státuszba emeli, értékálló minőséget, tradíciót sugalló image-et kölcsönözve a benne működő cégeknek.
A homlokzat külső felújítása jelentősen hozzájárult a Szilágyi Dezső tér rehabilitációjához, mindemellett egy gyönyörű palota látványával gazdagítja a budai dunai rakpartot, mely mára már a dunai panoráma szerves részévé vált.
Kontrasztokra alapuló megújítási kísérletünk során a tudatos feszültséget belsőépítészeti szaktudással, magas minőségű anyagok felhasználásával sikerült harmonikusan feloldani, mely formabontó és végeredményben építészetileg is izgalmas tereket hozott létre.

Szálloda


Hotel Oktogon Haggenmacher


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Hotel Oktogon Haggenmacher
1062 Budapest, Andrássy út 52.
Pályázó: Sz.Z.Szállodafejlesztő Kft.
Beruházó: CD Hungary ZRT
Tervező: Archikon KFT
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Üzemeltető: Continental Group KFT

3 fázisról beszélhetünk a fejlesztés kapcsán: Első lépésként a magán tulajdonban lévő ingatlanokat kellett megvásárolni, a romkocsmával kötött együttműködést megszűntetni, valamint a Szabó Ervin könyvtár fiókjának megfelelő helyszínt találni. Ezután kezdődhetett a valós tervezés elindítása, valamint a szükséges engedélyek beszerzése. 3. fázisként maga a felújítás folyamata következett.
Noha az ingatlan mérete tekintélyes, hiszen csak a telek 2500 nm, a történelmi palota sajátosságai nagy kihívást jelentettek, hogy az értékek figyelembevételével a pénzügyi elképzelésekhez igazodó mennyiségű szoba kialakítására legyen lehetőség. Végül 121 (különböző kategóriájú) szobát valamint a hozzá tartozó kiszolgáló tereket sikerült beépíteni 4854,4 nm hasznos alapterületen a jelenkor minden előírását- és elvárását szem előtt tartva.

linkek:
https://hoteloktogon.hu/...

LUA Resort*****Balatonfüred


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: LUA Resort*****Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Anna sétány 5.
Pályázó: Sz.Z.Szállodafejlesztő Kft.
Beruházó:
Tervező:
Kivitelező:
Üzemeltető:linkek:
https://luaresort.com/

BOTANIQ Turai Kastély


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: BOTANIQ Turai Kastély, H-2194 Tura, Park utca 37.
Pályázó: TRA Real Estates Kft.
Beruházó: TRA Real Estates Kft.
Tervező: TSPC Kft., Pagony Kft., Roomba Design Studio Kft., Gyűrűsi Lilla
Kivitelező: Fehérép Kft., Lyra Florae Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond építtette 1883-ban, melynek köszönhetően egy a francia palotákat idéző, olasz formavilággal dolgozó épület született. A kastély az utóbbi évtizedekben elhanyagolt állapotba került, az épület a TRA Real Estates Kft. beruházásának jóvoltából menekülhetett meg az enyészettől. A kastély felújításának köszönhetően az egykori főúri rezidencia ma 19 szobás elegáns szállodaként, valamint exkluzív rendezvényhelyszínként működik tovább BOTANIQ Turai Kastély néven. A komplex felújítás mintegy 30 hónapig tartott, melynek során nem csak az épület és a kastélypark műemlékvédelmi helyreállítását tartották szem előtt. A kastély számos elismerésben is részesült: elnyerte a 2021-es Tájépítészeti Nívódíjat, a Booking.com Traveller Review Awards 2021 elismerését, az International Travel Awards versenyen „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” és „Magyarország legjobb 5 csillagos szállodája 2022” díjakat illetve „Legjobb Rendezvényhelyszín – vidék” kategóriájában győzedelmeskedett az idei Business Excellence díjátadón.


linkek:
https://botaniqkastely.hu...

Park inn by Radisson Zalakaros Hotel & Spa


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Park inn by Radisson Zalakaros Hotel & Spa
8749 Zalakaros, Üdülősor 1.
Pályázó: Proform Zrt.
Beruházó: Proform Zrt.
Tervező: Ekler Dezső DLA habil Ybl-díjas építész vezető tervező
Kivitelező: Proform Zrt.
Üzemeltető: Z.I.P Hotel Kft.

A Proform Zrt. szálloda fejlesztéseinek harmadik tagjaként építette meg Zalakaroson a Park Inn by Radisson Hotel & Spa néven, a Radisson lánc tagjaként működő szállodáját. A projekt célja egy modern, ugyanakkor a természeti környezetbe illeszkedő négycsillagos gyógy- és wellness-szálloda építése volt. A csendre, pihenésre vágyók részére ideális a parkosított környezet és a szálloda körüli csodás természeti környezet. A modern Y alakú épület jól illeszkedik a természeti környezetbe. Az épület belső kialakítása színes, vidám, fiatalos design-t eredményezett, melyben minden korosztály jól érzi magát. A szálloda egy légkondícionált folyosón kapcsolódik a Zalakarosi Fürdőhöz, melynek szolgáltatásait a vendégek korlátlanul vehetik igénybe, kiszolgálva ezzel a családos utazók igényeit is.

linkek:
http://www.parkinnzalakaros.hu/

Egyházi létesítmények


Szent II. János Pál pápa templom


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Veszprém Városi Sportuszoda
2071 Páty, Munkás tér 884/5 hrsz.
Pályázó: Robert Gutowski Architects Kft.
Beruházó:
Székesfehérvári Egyházmegye – Spányi Antal megyéspüspök
Páty Római Katolikus Plébánia – Harkai Gábor plébános
Tervező: Robert Gutowski Architects Kft.
Kivitelező: Páty Római Katolikus Plébánia
Üzemeltetők adatai: Páty Római Katolikus Plébánia


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Irodánk a pátyi templom tervezését meghívásos tervpályázaton nyerte el 2004-ben. A teljes tervezési és építési folyamat a helyi közösség szervezésében és részvételével zajlott. Az épület döntő részben adományokból valósult meg, a templom 2019-ben került felszentelésre.
A Szent II. János Pál pápa templom tudatosan reagál az közelmúlt évtizedeinek liturgikus változásaira, ily módon a kortárs templomépítészet egyfajta templom-modell kísérletei közé tartozik. A hangsúly a hívek aktív részvétele felé tolódik. A közösség nem egy távoli szentélyben zajló eseménysorozat passzív résztvevője marad, sokkal inkább a szent cselekmény megélőjévé válik.


linkek:
www.dezeen.com...
www.metalocus.es...
www.calvertjournal.com...
https://architizer.com...
www.archdaily.com...
www.gooood.cn...

Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely-kegytemplom


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely-kegytemplom,
8053 Bodajk, Szent István tér 1.
Pályázó: Bodajk Római Katolikus Plébánia
Beruházó: Székesfehérvári Egyházmegye
Koordináció: Equinox Consulting Kft.
Tervező: Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
Kivitelező: Száfián és Társa Építőipari és Szolgáltató Kft.
Üzemeltető: Bodajk Római Katolikus Plébánia


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A fejlesztés célja a búcsújáró hely jelentőségének növelése, az építéstörténet bemutatása, a kegyhely komplexitásának növelése. Az építészeti koncepció a célokat a városközponthoz való nyitottabb kapcsolódás, a kegyhely befogadó képességének növelése, a funkcióiók kibővítése, a térszervezés magasabb szintre emelése, az ismert és előkerült műrészletek restaurálása vagy rekonstrukciója, az álltalános műszaki állapot helyreállítása és javítása, az informatikai képességek lényegesen magasabb szintre emelése révén teljesítette. A kegytemplom főoltára restaurálás után visszakerült helyére és a teljes belső tér megújult. A sekrestye a külső új liturgikus tér kiszolgálására kibővült, az oratórium és környezte kiállítótérré fejlődött, a plébánia belső közlekedési rendje kibővült a pinceszinti rendezvényterem felé. A kripta új bővítésével urnás temetkezési hellyé vált. A zarándokudvar és a Szentkút a kerítések elbontásával, az új külső liturgikus térrel, a zarándok bejárattal és boltokkal, valamint az új oktatási üzemeltetési és szociális ellátó épülettel, valamint a restaurált kálváriával nagyobb befogadóképességű lett.

linkek:
www.szfvar.katolikus.hu...
https://bodajk.hu...
https://katolikus.tv...

Andornaktálya, Kápolna közösségi térrel


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Andornaktálya, Szent András kápolna közösségi térrel
Pályázó: : Period Design Kft. és Mérker 2007 Zrt.
Beruházó és kivitelező: Pócsik János - Mérker 2007 Zrt.
Építésvezető: Ipacs János
Építész, belsőépítész tervező: Kovács Zoltán DLA - Period Design Kft.
ifj. Kovács Zoltán - Period Design Kft.
Statikai tervező: Kászonyi Gábor - Omniber Kft.
Gépészeti tervező: Kabak János - Cad Controll Kft.
Elektromos tervező: Sándor Dávid - S.Design Electric Kft.
Nyílászárók, bútorok: Hartmann Ferenc - Hartmannholz Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Római katolikus neveltetésű helyi Építtető a rendszerváltáskor egyházközségnek visszaadott ingatlanon új kápolnát és közösségi teret valósított meg, testvére késésére. A lehetőséget 31 éves sikeres vállalkozása teremtette meg. Az újjáépített kápolna helyén 1860 óta eredetileg iskolakápolna állt, mely hétköznapokon iskolaként funkcionált, vasárnaponként pedig misék helyszíne volt. Az új épülettel létrejött egy új közösségi fókusz Magyarország egyik leghosszabb falujában, mely be kívánja vonzani a fiatalokat egy új szellemi térbe, amely mintegy művelődési központként üzemelhet, ahol az egyházközösségi programok mellett esküvők, felszentelések, ifjúsági programok, a temető közelsége miatt felravatalozások is történhetnek a létrehozott új terekben.

Sport


Lővér Uszoda, Sopron


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Lővér Uszoda, Sopron 9400 Sopron, Lővér körút 86.
Pályázó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Beruházó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.
Kivitelező: Középülettervező Zrt.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Modern Városok Programjában megvalósuló legnagyobb és egyben az egyik legfontosabb fejlesztése volt az új fedett uszoda megvalósítása a lővereki városrészben, a már több mint százéves fürdő területén. A 2021. júniusában megnyitott hatalmas üvegfalakkal, természetes fénnyel is megvilágított 11.595 m2-es létesítmény fürdőtérben egy 25,00 m-es, egy 50,00 m-es verseny medence, 1300 fős lelátó és két tanmedence kapott helyet, továbbá merülő meleg vizes medence, jakuzzi, szauna biztosítják az edzések és versenyek utáni lazítási lehetőséget. Az uszoda a közoktatáshoz kapcsolódó úszásoktatási, diák és tömegsport, valamint lakossági célú használat mellett ma alkalmas európai színvonalú vízi sport versenyek megrendezése is, mely a fejlesztés egy fontos része volt. Végeredményeképp a régi uszoda utódjaként valódi sportuszodával és egy új építészeti szimbólummal gazdagodott Sopron városa. Az épület karakteres tömege lényegében a horizontális tetőre korlátozódik, alatta üveg felület biztosítja a könnyedséget és transzparenciát, szinte beleolvad természetes közegbe. A gondos és színvonalas építészeti tervek elkészítése Középülettervező Zrt. nevéhez kötődik, a beruházás a West Hungária BAU Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

linkek:
www.sopronivizmu.hu...
www.kozti.hu...

Aquaticum Debrecen Strand


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Aquaticum Debrecen Strand
4032 Debrecen, Nagyerdei Park 1.
Pályázó: HUNÉP Zrt.
Beruházó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Gyógyfürdő Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma, melynek tagjai:
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Aquaticum Debrecen Kft. (a korábbi Debreceni Gyógyfürdő Kft.)

Tervező: BORD Építész Stúdió Kft.
Kivitelező: HUNÉP Zrt.

A debreceni Nagyerdő szívében lévő, meglévő strand helyére egy modern élményeket kínáló, a városlakók által szerethető, városi strand jött létre, ami az idelátogató családok minden generációja számára tartalmaz élményelemeket, ugyanakkor a maga nemében egyedülálló látványelemeket sorakoztat föl, ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolható.
Mivel a terület növelésére nem volt lehetőség és a zöldfelület nagyságát sem szerették volna csökkenteni, ezért a fő attrakcióelem egy 12 m magas főépület, melyben elhelyezésre került 400 méternyi csúszda, ejtőzőbarlang és több medence: kalandmedence, termálmedencék, úszómedence, illetve az épület tetején került kialakításra a napozóterasz. A különböző funkciók vízfüggönnyel, vagy növényfallal kerültek egymástól elválasztásra. Az épület köré kerültek elhelyezésre gyógymedencék, gyermek- és hullámmedence, sodrómedence, illetve a sportpályák, kondipark és a játszótér. A strand egyik falát adó épületegységben a minkét irányba történő értékesítést lehetővé tevő éttermek találhatóak.

linkek:
https://haon.hu...
https://www.debrecen.hu...
https://index.hu/...
https://epiteszforum.hu...
http://epiteszforum.hu/...
https://tervlap.hu/...
https://haon.hu/...
https://pestihirlap.hu/...
https://www.hunep.hu/...

Veszprém Városi Sportuszoda


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Veszprém Városi Sportuszoda
8200 Veszprém, Külső-Kádártai út 1/1.

Pályázó:
VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. (8200 Veszprém, Pillér utca 11.)
LATEREX Építő Zrt. (1095 Budapest, Hídépítő utca 1-12.)
Nemzeti Sportközpontok (1143 Budapest, Stefánia út 51.)
Beruházó: Nemzeti Sportközpontok (1143 Budapest, Stefánia út 51.)
Tervező: Incorso Építész és Építő Műhely Kft. (1033 Budapest, Meggyfa utca 27. fszt.)

Kivitelező:
VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. (8200 Veszprém, Pillér utca 11.)
LATEREX Építő Zrt. (1095 Budapest, Hídépítő utca 1-12.)

Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A belső teret egy körbe futó homlokzattal határoltuk el, ami a víz hullámzását is szimbolizálja. Ahol szükséges zártabb, ahol a funkció megengedi ott nyitottabb homlokzati képet alkot. A zárt részen szendvicspanelra szerelt fix óriás lamellákat használtunk a kék különböző árnyalataiban a homlokzati vonalhoz igazodó szögben. A nyitottabb részeken igényes függönyfal adja az átláthatóságot.
Az uszodaépületen két főbejárat és így két aula is létesült. A szurkolói bejáratot az épület ÉNy-i véghomlokzatán alakítottuk ki a pince szinten előtetővel kiemelve, ezzel kihasználva a telek adta lejtési viszonyokat. A pinceszinten kapott helyet a kiszolgáló funkciók egy része: a mosdók, az akadálymentes mosdók és a ruhatár. A további kiszolgáló funkciók az épület földszintjére kerültek: ideiglenes büfék, takarítószer tároló, sportszertár és raktár. Ezek a funkciók mind a kb. 720 fős lelátó alá kerültek álmennyezettel leválasztva a jobb térélményért. A mindennapos használati bejárat a DNy-i homlokzaton van. Előtetővel emelkedik ki a homlokzatból, ezzel is jelezve központi funkcióját. A bejáraton át az aula térbe érkezünk, ahol a jegypénztár található a biztonsági helyiséggel, valamint a büfé a háttérfunkcióival, a gyerekmegőrző és egy közönségforgalmi mosdó blokk. Az aulából közelíthetők meg a bírói, a koedukált és az osztály öltözők is. A koedukált öltözőben külön akadálymentes öltözők is létesültek, saját mosdó helyiséggel. A medence- és wellness-tér csak az öltözőkön át megközelíthetőek. A medencetérben létesült egy 50 m-es versenymedence, egy 25 m-es bemelegítő medence, egy 12,5 m-es tanmedence, valamint a wellness részlegen egy pezsgőfürdő és egy gyerekmedence. Tepidáriumokat is telepítettünk mind a földszinti wellness részre, mind pedig az emeleti szaunavilágba. Az úszómester a medencék sarkán kapott helyet, kétirányú rálátással és megközelítési lehetőséggel az uszoda terekbe, valamint itt van kialakítva az elsősegély is, a megfelelő felszerelésekkel ellátva. A wellness részről lépcső vezet fel az emeleti pihenőteraszra, valamint a szauna világba. Itt többféle pihenési lehetőség adott: infra-, gőz-, finn- és ördögszauna, valamint jéggép is található. A finn szaunák látványszaunák, bentről lelátunk a lenti medencetérre. Az emeleti csapatöltözők a két oldalról is, a pihenő teraszról és a földszinti aulából is megközelíthetőek. Az emeleten kerültek kivitelezésre még az irodák, tárgyalók, a fitnessterem, a TV-, hang- és fényszoba/biztonsági helyiség, a hang- és fényszerver, valamint a sajtószoba/szülői váró is. A sajtószoba, amennyiben nem zajlik verseny az épületben, szülői váróként használható. Innen a szülő rálát az összes nagyobb medencére és figyelheti az edzéseket. A hang- és fényszoba nagyobb versenyek esetén biztonsági helyiségként is alkalmazható rendőrségi megfigyelés céljából.

linkek:
https://magyarepitok.hu...
https://mnsk.hu...

Bozsik Aréna


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bozsik Aréna, Budapest, Puskás Ferenc u. 1-3, 1194
Pályázó: Óbuda Építész Stúdió Kft., WHB Kft.
Beruházó: Magyar Állam
Tervező: Óbuda Építész Stúdió Kft.
Kivitelező: Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. (WHB)konzorciuma
Üzemeltető: Budapest Honvéd FC Budapest, Puskás Ferenc u. 1, 1194


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

2013-ban a Kormány a Nemzeti Stadionfejlesztési Program 1980/2013. (XII. 29.) Korm. határozatban döntött a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló labdarúgó sportlétesítmény fejlesztésekről. Ebben a csomagban szerepel a Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése 8000 fős lelátó kapacitással UEFA IV. MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelő kialakítással.
A tervezés során a sport és az építészeti minőség összefüggéseit, egyben lehetőségeit igyekeztünk harmóniába olvasztani. Célunk az aréna és közvetlen környezetének város-szövetbe történő visszacsatolása volt. Egy olyan átfogó térrendezés és revitalizációs koncepció keretében, amelyben a környezet is jelentős minőségbeli változáson mehet keresztül. A stadiont körülvevő tér jelentős része nyitott maradt, így az oda látogatók, illetve a kerület lakosai számára is színvonalas és rendezett helyként funkcionál, vagyis a városszövet ezen részének élhetőségi szintjét is növeli. A köztér a nyersbeton és a zöldfelületek esztétikai kettősségére épít, a betontámfalakon megjelenő ikonikus magyar futballisták a nemes emlékezés számára is lehetőséget adnak. Emellett a park akár séták helyszíneként, akár kerületi rendezvények lebonyolításának helyszíneként is szolgálhat.

Városi léptékű fejlesztés


„HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási Központ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: „HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási Központ
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Pályázó: EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Beruházó: EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető: EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A HUNGEXPO Revitalizációja elnevezésű beruházásról szóló kormányzati döntés 2019- ben született meg.
A Beruházás hatására az évek alatt leromlott állapotúvá vált környék, környezet revitalizációjára, a létesítmények bővítésére, felújítására és a teljes terület építészeti és tájépítészeti megújítására került sor. A csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, amelynek eredménye egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferencia központ, melynek innovatív műszaki és környezettudatos megoldásai hozzájárulnak az energiatakarékos üzemeltetéshez.
A fejlesztés legnagyobb és egyben legösszetettebb épülete az új Kongresszusi Központ. Az épületen belül elhelyezkedő nagyterem Közép-Európában elsőként olyan nézőtéri technikát kapott, amely lehetővé teszi, hogy a széksorokat a színpad szintjébe forgassák, süllyesszék, így néhány perc alatt a konferenciák, előadások moziterem-szerűen megemelt széksorai helyén egy 2 ezer négyzetméteres gálavacsora helyszín alakítható ki. A terem többféle felhasználási lehetőségét bővíti továbbá az ország legnagyobb LED-fala, amit a színpad mögé építettek fel.
A beruházás egyik leglátványosabb eleme az új, 7900 nm-es F1 fogadó épület. Az építmény három szimmetrikus szirom formáját idézi, acél és üveg elemekből áll, ezáltal teljes panorámát biztosít a környező zöld területre.
A kiállítási terület két új pavilonnal bővült, miközben teljesen megújultak a régebben épült csarnokok is, így összesen 75 000 m2 fedett rendezvénytérrel rendelkezik. Az új Kongresszusi Központtal kibővülve tökéletes helyszín a kiállítások mellett konferenciák, kongresszusok és más nagyszabású vállalati- és szövetségi rendezvények lebonyolítására is.

linkek:
https://cdn.hungexpo.hu/...
Gala Seats video

Kőszeg belvárosában található műemlék épületek nemzeti Kraft-program keretében történő rekonstrukciója


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Kőszeg belvárosában található műemlék épületek nemzeti Kraft-program keretében történő rekonstrukciója


A Kreatív város – Fenntartható vidék (Kraft) program egy olyan integrált város- és vidékfejlesztési koncepció, amely a kis- és középvárosok lehetséges együtteseit vagy akár láncolatait figyelembe véve keresi a kreatív társadalmi energiák felszabadításának és újszerű összekapcsolásának még járatlan útjait. A koncepció elméleti alapja a Kraft-index, kiindulópontja, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének záloga egy adott térség városai, intézményei, meghatározó gazdasági, társadalmi és közéleti szereplői közötti hatékonyabb együttműködés és a társadalmi, kulturális és kapcsolati tőkékben rejlő sokszor rejtve maradó vagy figyelmen kívül hagyott kölcsönhatások.

Európa-ház - A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Pannon Egyetem Kőszeg Kampuszának székhelyeként szolgáló épület kivitelezése 2015. őszén fejeződött be.

Zwinger Öregtorony - Kőszeg város védelmi rendszerének legkorábbi és legjelentősebb épületének műemléki felújítása során oktatótermeket és kisebb konferenciák megtartására is alkalmas tereket hoztunk létre 2015. szeptemberében. Emellett a Zwinger koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények helyszíneként is szolgál.

A Szemző-ház felújítására 2017-ben került sor. A földszinti kutatószobákat és irodákat az eredeti szobák és kiszolgáló helyiségek megtartásával alakítottuk ki. A korábban kihasználatlan pinceszint teljes felújításával nemzetközi színvonalú számítógépes szerverszoba és egy kis előadótermet jött létre.

A Sgraffitós házban működik a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének tematikus könyvtára. A Kraft program keretében megvalósult felújítás során – 2017- 2018.ban - az épület padlásterének átalakításával új belső terek jöttek létre, multimédiás terem kialakításával tanórákat és nagyobb kurzusokot, előadásokat is tudunk tartani.

Festetics-Chernel-palota - A 2017-2018 folyamán megújult épület jelenleg kutatóközpontként működik, melyben helyet kapott a Hankiss Archívum is. A felújítás során kutatószobák, irodák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, a földszinten lévő, korábban istállóként funkcionáló helyiség előadásoknak, kiállításoknak ad otthont.

A Bencés Rendház – A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó épület felújítása 2020-ban fejeződött be, mely jelenleg Benedict Hotel néven szállodaként üzemel. Az épület az Intézet kutatói és vendégei, a Pannon Egyetem oktatói, hallgatói, valamint a városba látogató turisták számára biztosít szálláslehetőséget.

Zsinagóga: a 2020-2021 között zajlott felújítás során megújult Zsinagóga és Rabbiházak épületegyüttese a jövőben többcélú kulturális térként fog funkcionálni: kiállítások, kulturális rendezvények, hangversenyek helyszíneként szolgál.
▼▼▼ Összes Kraft-program megjelenítése (7db) ▼▼▼

Festetics-Chernel-palota


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Festetics-Chernel-palota
9730 Kőszeg, Chernel utca 10.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Mega-Logistic Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A hajdani városfalat is magába foglaló épület eredete a 16. századig nyúlik vissza. Festetics Imre - az örökléstan, genetika alapvető törvényeinek egyik első felfedezője - 1802-ben vásárolta meg az épületet, mely később házasság révén a Chernel család tulajdonába került. Az államosítást követően az épületben tanácsi szükséglakásokat alakítottak ki.
2017-2018-as műemléki rekonstrukció első ütemében teljes külső és belső felújításra került sor. A műemlék-helyreállítási munka keretében restaurálták a szalonokban a falkutatás során feltárt különlegesen értékes barokk-rokokó falfestéseket, amelyek az épület 1766-1767. évi barokk palotává történő kiépítését követően készültek. A felújítás során kutatószobák, irodák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, a földszinten lévő, korábban istállóként funkcionáló helyiséget előadásoknak, kiállításoknak ad otthont.
A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása a cél, mely a teljes belsőépítészeti munkálatokat foglalja magába.

Európa-ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Európa-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 10.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: K+F 83 ÉPÍTÉSZ-MÉRNÖKI IRODA
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


Bár az épület legutolsó felújítására 2014-2015-ben került sor, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének székhelyeként, egyben a Kraft-program „központjaként” megkerülhetetlen tagja a Kraft keretében felújított belvárosi épületek körének.
Az egykori Szvetics-, későbbi Sigray-ház középkori eredetű, később reneszánsz és barokk elemekkel díszített épület. Az épületet az évszázadok során többször átépítették. 1964-ben a homlokzata újult meg, mostani arculatát 1987-ben nyerte el. 1995-től az Európa Ház Egyesület és az ISES Alapítvány működik itt, amely nyári egyetemek, tudományos és kulturális programok szervezésével foglalkozik. 2015 óta a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének székhelye.
Az épületben jelenleg kutatóhelyek, előadóterek, irodák találhatóak. A tetőtér beépítésével, valamint a közösségi térként is működő pince felújításával méginkább kibővültek az épület hasznosítási lehetőségei.

Festetics-Chernel-palota


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Festetics-Chernel-palota
9730 Kőszeg, Chernel utca 10.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Mega-Logistic Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A hajdani városfalat is magába foglaló épület eredete a 16. századig nyúlik vissza. Festetics Imre - az örökléstan, genetika alapvető törvényeinek egyik első felfedezője - 1802-ben vásárolta meg az épületet, mely később házasság révén a Chernel család tulajdonába került. Az államosítást követően az épületben tanácsi szükséglakásokat alakítottak ki. 2017-2018-as műemléki rekonstrukció első ütemében teljes külső és belső felújításra került sor. A műemlék-helyreállítási munka keretében restaurálták a szalonokban a falkutatás során feltárt különlegesen értékes barokk-rokokó falfestéseket, amelyek az épület 1766-1767. évi barokk palotává történő kiépítését követően készültek. A felújítás során kutatószobák, irodák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, a földszinten lévő, korábban istállóként funkcionáló helyiséget előadásoknak, kiállításoknak ad otthont. A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása a cél, mely a teljes belsőépítészeti munkálatokat foglalja magába.

Sgraffitós ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Sgraffitós ház
9730 Kőszeg, Jurisich tér 7.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: Aszterv Mérnöki Iroda Kft.
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A 16. században épült, reneszánsz eredetű Sgraffitós-ház nevét a homlokzatán látható, Magyarországon különlegesnek számító sgraffitó díszítésről kapta. Az olasz eredetű szó többrétegű vakolatdíszítésre utal, amelynek lényege, hogy a homlokzatra két vakolatréteget visznek fel, majd az egyiket az előre meghatározott minta szerint eltávolítják.
A homlokzaton a díszes motívumokon kívül egy latin idézet is olvasható, mely részlet Szent Pál apostolnak a Rómabeliekhez szóló leveléből. A latin nyelvű idézet így hangzik: „Non est volentis, neque currentis sed miserentis dei” - magyarul: „Nem azé, aki akarja, se nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené" (1668).
Az épületet a 18-19. században udvari szárnnyal bővítették, és barokk stílusban alakították át a homlokzatát.
Az épület teljeskörű felújítására 2017-2018-ban került sor, a belső felújításon kívül a munkák során az épült homlokzatát is restaurálásták.
Az épület emeleti részén a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének a könyvtára működik. A felújítás során a tetőtérben kutatóhelyek kerültek kialakításra

Szemző-ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Szemző-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 18
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


Az 1905 körül épült Szemző-ház a bécsi Plachnich iskola poszt-szecessziós, art-deco vonásokat is tükröző műalkotása.
A korábban Művészetek Házaként működött épületben a felújítást követően az eredeti szobák és kiszolgáló helyiségek megtartásával kutatószobák, irodák kerültek kialakításra. A kihasználatlan pinceszint teljes felújításával előadóterem és szerverszoba jött létre.
A műemléki rekonstrukció első ütemében a teljes külső és belső felújításra került sor: a védendő részek restaurálásával, átfogó, a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek teljes megújításával
A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása, a közlekedők és közösségi terek berendezése, és az emeleti kutatóhelyek bútorozása valósult meg.
A műemléki épület felújítása során elsődleges szempont volt a meglévő épületelemek megtartása és felújítása: nyílászárók megújítása, cementburkolat felújítása, a hiányzó elemek a meglévőről vett minta alapján történő pótlása.

Zsinagóga


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Zsinagóga
9730 Kőszeg, Várkör 38.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: Tripartitum Építész Műhely Kft.
Kivitelező: D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A zsinagóga 1856-ban épült romantikus stílusban Schey Fülöp támogatásával. A második világháborút követően a gazdátlanná vált épület fokozatosan leromlott. Az épület 2016-ra a Magyar Állam tulajdonába került, 2017 végén pedig megkezdődött a felújítás építészeti terveinek elkészítése. Az épület felújítása 2021-ben fejeződött be.
Az épületegyüttes többcélú: kultikus, kulturális, kegyeleti, „kiengesztelődés háza”, kiállítási, képzési, konferencia központtá való fejlesztése mind a város lakói, mind a városban tudományos és oktatási intézmények, mind pedig az odalátogatók számára vonzó, különleges többletértéket nyújtó új intézményt hoz létre.
A belső tér helyreállításakor a legfőbb törekvés volt, hogy a lehető legtöbbet megtartsanak a fönnmaradt épületből, ezért a falak teljes felületének restaurátori helyreállítására kerül sort a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek kiépítésével.
A volt rabbiházakban kutatószobák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra.

Zwinger Öregtorony


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Zwinger Öregtorony
9730 Kőszeg, Chernel utca 16.
Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: K+F 83 ÉPÍTÉSZ-MÉRNÖKI IRODA
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A kilencszögletű bástya a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része, az egykori városfal délnyugati sarokbástyájaként szolgált a háborús időkben, mely feltételezések szerint a 13. századból származik. Mai formáját az 1532. évi török támadás előtt építették ki.
Több funkciót is betöltött az évszázadok során, védelmi szerepe mellett éléskamraként, raktárként és egyes források szerint börtönként is használták a helybeliek. Az épület alsó emeletein élelmet tároltak. A tornyot védelmi szerepének elvesztése után különböző célokra szánták, az 1820-as években felmerült a színházzá alakításának gondolata. A közelmúltig idegenforgalmi, múzeumi célokat szolgált. A pincében, egy 1778-ban készült bálványos szőlőprés található.
A Kraft-program keretében 2015-ben teljeskörű felújítására került sor, melynek eredményeképpen az épület új, fenntartható funkciókat kapott: a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kiállítótere, előadások, konferenciák kulturális események színtere lett.

Nyíregyháza belvárosi terek park-rekonstrukciója, Benczúr-Bessenyei tér fejlesztése


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése: Nyíregyháza belvárosi terek park-rekonstrukciója, Benczúr-Bessenyei tér fejlesztése
Pályamű címe: Nyíregyháza, Bessenyei-Benczúr tér 6038, 6177/1, 6059/6.
Pályázó: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
képviseli: Dr. Kovács Ferenc polgármester
Tervező adatai: S-TÉR Kft.,
Képviselő neve: Sándor Tamás, Felelős tervező: Sándor Tamás.
Kivitelező adatai: „VIANOVA-KOBOLD” közös ajánlattevők
VIANOVA 87 Zrt.,
Képviselő neve: Szőke Attila Antal, Tóth Miklós – műszaki igazgató.
KOBOLD’ 2003 Növénytermesztő és Parképítő Kft.,
Képviselő neve: Fazakas László,

Az ingatlanfejlesztés koncepciója

Nyíregyháza pezsgő életű, hangulatos belváros, ahol parkok, terek, hatalmas zöldfelületek, modern és régi épületek alakítják a városképet. A Bessenyei és Benczúr tér, a város egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete, a belváros szívében, ami egy korábban kihasználatlan, funkcióját vesztő, leamortizálódott terület volt.

Uniós forrásnak köszönhetően a Benczúr-Bessenyei terek park-rekonstrukciója része volt a “Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című projektnek, amely során Green City Mozgalom által hirdetett fenntarthatóságra való törekvés jellemezte. A fejlesztés célja a vonzó városi image tovább erősítése, egy egységes arculatú, fejlett rekreációs funkciókkal rendelkező vonzó belváros megteremtése.

A Bessenyei és Benczúr tér fejlesztése során meglévő funkciók fejlesztésével, új funkciók létrehozásával egy családbarát, minden korosztály számára jól használható, élhető és fenntartható zöldfelület létrehozásával pihenőterületek, vízarchitektúra, játszótér fejlesztés, valamint sportolásra alkalmas futópálya valósult meg.

Lakóépület


Metrodom Őrmező Lakópark


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Metrodom Őrmező Lakópark,
Budapest, XI. kerület, 1112, Mikes Kelemen u. 30-38.
Pályázó: Metrodom Építő Kft.
Beruházó: Metrodom Zöldmező Kft.
Tervező: Experio Kft.
Kivitelező: Metrodom Építő Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A Metrodom Őrmező, Újbuda dinamikusan fejlődő városrészének egyik legizgalmasabb új építésű lakóépület együttese.
A kedvező tájolási szempontok figyelembevételével, csodás panorámás és nagy üveg felületekkel kialakított lakások kaptak helyet a 7 épületből álló együttesben. Az elegáns homlokzatú épületek egy nagyméretű, autómentes összefüggő park köré épültek, ahol a lakók az utcai forgalomtól távol pihenhetnek. A barátságos zöld övezeti környezetnek köszönhetően a 25-35 lakásból álló épületek élhető, közösségépítő szigeteket alkotnak. A kikapcsolódást és feltöltődést megannyi közösségi helyiség segíti, mint pihenővel ellátott szauna, medence, napozóterasz és fitneszterem.A lakások hűtéséről és fűtéséről a korszerű és újdonságnak számító zöld technológiájú Metrodom Dual Eco Plus hőszivattyús rendszer gondoskodik. A megfizethető prémium lakások másodgenerációs okosotthonrendszerrel is felszereltek.
A Metrodom Őrmező Lakópark magas műszaki- és minőségi szintet képvisel: a portaszolgálattól a teremgarázson át az energiahatékony- és környezettudatos mennyezet hűtés - fűtés, és okosotthon megoldásokig, mellyel kiemelkedő és méltó példájául szolgál a jövő lakóépületeinek.

„A LAKHATÁS BIZTONSÁGA” Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos Önkormányzati Lakóépülete


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


A pályázatot ismertető kiadványhoz szükséges alapadatok és kiegészítő információk

Pályamű elnevezése és címe: „A LAKHATÁS BIZTONSÁGA” Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos Önkormányzati Lakóépülete
Pályázó, tulajdonos: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Beruházó: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tervező: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.,
ZACC ÉPÍTÉSZIRODA Kft.

Kivitelező: FK-RASZTER ÉPÍTŐ ZRT., PEKA BAU 2000 KFT.

Üzemeltető: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat területfejlesztési koncepciójában az egyik legfontosabb szempont, hogy a városban lakó emberek tiszta, biztonságos, kellemes, fenttartható környezetben élhessenek. A lakhatás biztonsága a kerületben elsődleges, ezért az önkormányzat folytatta a 2002. óta országosan egyedülálló bérlakásépítési programját. Az elmúlt 20 évben, a Jász utcai beruházással együtt, 12 db önkormányzati lakóházban összesen 667 db bérlakást épített a kerületi önkormányzat.
A Jász utca 72. szám alatti 100%-ban önkormányzati tulajdonú ingatlanon egy 35 lakásból álló épületet valósítottunk meg.
A lakóház megfelel a passzív minősítés kritériumainak, ahol a cél az épület hőveszteségének minimalizálása, az épület hőnyereségének maximalizálása, figyelembe véve és hasznosítva a belső hőforrások energiáját.
A fűtés—hűtést központi rendszerű víz-levegő hőszivattyúk adják, a hőleadó felület a szerkezeti födém. A levegő megfelelő komfortját hővisszanyerős egyedi lakás-szellőző gépek biztosítják. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.
Ahol lehet – a közös területeken is – természetes fény biztosítja a belső terek elsődleges megvilágítását. A villamos energia fogyasztás csökkentése érdekében ledes belső fényforrásokat alkalmaztunk. A nyári túlmelegedés ellen a homlokzati nyílászárókra felszerelt árnyékolók védenek. Az energetikailag korszerű épület kiemelkedően nagy energiahatékonyságú besorolást kapott (AA+).
Az építészeti elképzelés szerint az épület nyugodt tömegével, igényes anyaghasználatával egységes, rendezett megjelenésével jól illeszkedik mikrokörnyezetébe.

linkek:
https://jozsefvarosujsag.hu...
www.facebook.com...

14 lakásos társasház, Tata


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: 14 lakásos társasház, 2890 Tata, Piac tér 5.

Pályázó: Tóbiás Tamás okl. építész – vezető tervező
Beruházó: Modern Lakások 2017. Kft.
Tervező: Tóbiás Építész Iroda Kft.
Tóbiás Tamás okl. építész – vezető tervező
Kivitelező: Modern Lakások 2017 Kft.


A fehér fő épülettömeget - mint testekből építkező alapformát - a nyílászárók és az antracit színű felületek tagolják. A fehér rész, mintegy keretező épülettest alkotja a befoglaló formát - ezen belül történik a többi gesztus.
A ház, mint „test”, mint egységes tömeg építkezik: elemeiben kompakt, egységes módon. A térbeliségen túlmenően fontos a homlokzati arányosság, az aszimmetrikus egység és egyensúly is.
A tatai Piac-tér „újonnan” kialakított városrész, zömében kereskedelmi épületekkel. Ennek a halmaznak az északi „lezárása” a megvalósult épület, amely elkezd egy térfalat, egy új karaktert.
A változatos alaprajzi kialakítású lakások egy-, kettő-, három- és négyszobásak. Mindegyik lakás nagyméretű loggiával vagy tetőterasszal rendelkezik. A földszinti lakásoknak saját kertkapcsolata van. A második emeleti lakásokból rálátni a történeti belvárosra: a távolban feltűnik a Tatai Vár tornya is.
Az épület a megyei pályázaton 2020-ban Év Háza díjas volt.

linkek:
www.kemek.hu...
epiteszforum.hu...

Metropolitan Garden


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Metropolitan Garden, 1135 Budapest, Országbíró utca 54.
Pályázó: LIVING (WING)
Beruházó: LIVING II. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap
Tervező: Hevesi és Társa Építészstúdió Kft.
Kivitelező: T-Trans Főép Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

A Metropolitan Garden a XIII. kerületi Országbíró utca 54. szám alatt található, a Béke-tér közvetlen szomszédságában. Elhelyezkedésének sajátossága a zöld övezet, valamint a belváros közelségéből fakad. A rendkívül jó tömegközlekedési infrastruktúrával ellátott környék közvetlen közelében egyaránt megtalálható számos bevásárlási lehetőség, önkormányzati iroda, játszótér, óvoda, valamint a projektterülettől 100 méterre található egy igényesen kialakított park is. Hatékony alaprajzú lakásainak alapterülete 30-110 négyzetméter közötti, a felmerülő igényeket figyelembe véve a legnagyobb számban 50-60 négyzetméter körüli lakások közül lehetett választani. A lakópark különlegessége, hogy a tetőszinten maximálisan az egyedi igényekre szabható, budai hegyekre néző panorámás, teraszos otthonokat alakítottak ki.
Kiváló műszaki minősége és remek lokációja mellett a Metropolitan Garden értékét a lakópark nyújtotta okos megoldások, valamint a széles közösségi szolgáltatáspaletta jelenti, amelyekkel a LIVING célja, hogy az ott lakók életminőségét javítsa.

Paskal Garden


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Paskal Garden – Budapest, XIV. kerület
Pályázó: Sundell Estate Nyrt.
Beruházó: Sundell Estate Nyrt.
Tervező: PhoenArchitekt Kft., - Nedár Ferenc, Kun Róbert
Kivitelező: DakotaÉpítő Kft.

Budapesten a Rákos-patak partján egy 3,2 hektár nagyságú mindezidáig beépítetlen területen a városfejlesztési koncepciónak megfelelően épülnek a Paskál Garden otthonok. A beruházás célja, hogy a modern architektúrájú 455 lakásos lakópark úgy épüljön meg, hogy egyrészt egy mindenki által látogatható, parkos környezetet teremtsen maga körül, másrészt pedig az üzlethelyiségek és irodák által kínált szolgáltatások révén betöltse a környék városias, közösségteremtő és szabadidős központjának szerepét.
Az ingatlanfejlesztés kiemelt fontosságú szempontja a telek határon folyó Rákos-patak revitalizációja, mely során parkosítással és dísztó kialakításával biztosítottuk a természetes élőhelyet az őshonos növény és állatfajok számára. A zöld környezet fokozására különleges megoldással az épületek homlokzatát is ültetett fák tagolják.
A környezettudatosság megjelenik a fenntartható műszaki megoldásokban, a hőszivattyús fűtési rendszer kialakításán, így az AA+ energetikai besorolású és minőségi anyagokból épült lakópark évtizedek múltán is értékálló lesz.

linkek:
https://paskalgarden.hu/

Művelődés


Magyar Zene Háza


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Magyar Zene Háza,
1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.
Pályázó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.
Beruházó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.
Tervező: Tosei Co. Ltd (Sou Fujimoto Architects)
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója
A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének részeként átalakítja a budapesti kultúra élményét, beleértve több kulturális intézmény létrehozását és felújítását, valamint új szabadidős lehetőségeket és zöldfelületeket hoz létre a város központi Városligetében.
A Sou Fujimoto japán építész által tervezett Magyar Zene Háza a Liget Projekt részeként számos interaktív élményt ad a zenélés ünnepéhez. Három szinten úgy tervezték, hogy ösztönözze a látogatókat a hangokkal és zenével való részvételre és interakcióra; földalatti kiállítási szint, földszinti előadótér és tetőtéri szint múzeumi oktatással.
A Magyar Zene Háza víziója, hogy a zene élményét a természet, a hang és a fény kölcsönhatása révén keltse életre, élőzene tárházával a klasszikustól a népzenéig, a poptól az elektronikus analóg hangzásig, kiállítások és oktatások mellett tanulási programok, amelyek célja, hogy lehetőséget teremtsenek bárki számára, hogy játsszon ebben az élményben.
A Városliget fái között 9000 m²-es (teljes alapterületű) épületet Sou Fujimoto japán építész tervezte. A tervezők a hang és a természet szinergiájából merítettek ihletet; az épületet a park kontextusának folytatásaként és a 21. századi múzeumi tér ambiciózus újragondolásaként mutatja be.
Az épület annyira különleges, hogy aki csak elhalad mellette, csodájára jár. Különleges a formája, a Városligetben való elhelyezkedése és a környezettel, a természettel való viszonya. Megálmodója, Sou Fujimoto, a mai japán építészet világszerte egyik legelismertebb alakja, gondosan készítette elő tervét, amely 168 pályamű között futott be nyertesként 2014-ben. Fujimoto különböző évszakokban tanulmányozta a Városliget fényeit és színeit, majd így alakította ki azt a forma- és színvilágot, ami úgy olvasztja be az épületet a Városliget szívébe, mintha onnan nőtt volna ki, ugyanakkor megtartja egyediségét és egyéniségét. Üvegfala eltörli a „kint” és a „bent” merev határait; a parkból belépve az épületbe, mintha folytatnánk sétánkat a természetben. Ezt az érzést erősíti, hogy a Ház maga is természeti mintát követ: tetejében kialakított csaknem száz fénykútja aranyló belső borításával továbbítja a napfényt; japán mintákból álló, stilizált arany levelei (melyeket a Zeneakadémia Nagytermének levél-mennyezete ihletett!) egy csodafa lombkoronájaként borítják be a teret, s a törzset karcsú, acélszürke oszlopok alkotják. A gyökerek pedig messzire lehatolnak a föld alá. A zenei élmény már a Ház közvetlen környezetében megkezdődik: szabadtéri színpad, zenés játszótér kínál szórakozást az arra sétáló gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.


linkek:
https://magyarzenehaza.com/

Bodajki Vadászkastély, Bodajk


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bodajki Vadászkastély, 8053 Bodajk, Petőfi Sándor u.
93.
Pályázó: West Hungária Bau Kft.
Beruházó: BDJK-Real Estate Kft.
Tervező: Dekon Kft.
Kivitelező: West Hungária Bau Kft.

A beruházás célja, a műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva, a Bodajki kastélyvilágszínvonalú, interaktív vadászati- és kulturális eseményeknek helyt adó,vadászhagyományokra építő turisztikai célponttá fejlesztése.
A Bodajki vadászkastély célja sokrétű. Egyrészt a régióba érkező turistáknak kínál különleges,egyedi kiállítást, melynek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a vadászatihagyományokkal 21. századi környezetben. Másrészt az épületbe szerelt interaktív bemutatóeszközök elsőrangú lehetőséget nyújtanak a jövő erdészeti szakembereinek képzésére is. Akiállítóhelyek kialakításánál számos korosztály igényeit figyelembe vették. Az interaktív tereka világ különböző vadászterületeit mutatják be, így lehetőség adódik a személyre szabottoktatási programok megtartására is.
A kiállítás egyes részein interaktív tájékoztató monitorok biztosítják azt, hogy a látogatók a 21.századi követelményeknek megfelelően tájékozódhassanak a valós időben frissülőinformációkról.
Az érdeklődők egy mobil applikáció segítségével többlet információhoz juthatnak a kiállításitérben. A kiterjesztett valóság élménye teszi még egyedibbé, emlékezetesebbé a programot. Avendégek részt vehetnek virtuális szafarin és vadászaton is.


linkek:
www.bodajkivadaszkastely.hu/

Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Megyei és Városi Könyvtárának fejlesztése: Új interaktív könyvtár kialakítása Tatabánya központjában


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Megyei és Városi Könyvtárának fejlesztése: Új interaktív könyvtár kialakítása Tatabánya központjában
2800 Tatabánya, Fő tér 2.
Pályázó: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Beruházó: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: Planbau Kft.
Kivitelező: Laterex Építő Zrt. és Ep Konstruktív Kft.

A projekt általános célja egy olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása Tatabánya Megyei Jogú Városban, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás 21. századi követelményeinek, különösen az élethosszig tartó tanulás, társadalmi felzárkóztatás, valamint az esélykülönbségek csökkentése terén. A tervek szerint egy környezettudatos épületminősítési rendszerek előírásai szerint tervezett és megvalósított, azaz „zöld” könyvtár megépítése volt a cél. Elképzelés volt, hogy a könyvtári, oktatási, kutatási és szolgáltatási funkciók színvonalas kialakításával a megújuló intézmény Tatabánya város kulturális és közösségi központjává válhat, ahol az alapfeladatokon túl készségek fejlesztésére szolgáló, illetve egyéb közösségi programok is szervezhetők. Az így létrejövő tudásközpont épületében lehetővé válik a megyei és városi közkönyvtár integrációja, valamint a szolgáltatások egységes üzemeltetése.

A Hegyvidéki Városháza tér – talált kincs a város közepén


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: A Hegyvidéki Városháza tér – talált kincs a város közepén
Pályázó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat. Felelős személy: Pokorni Zoltán polgármester
Beruházó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat. Rimóczi János városfejlesztési irodavezető
Tervező: Lenzsér és társa Kft. Felelős személy: Lenzsér Péter építész; Platinium Group Kft. Felelős személy: Billing Tamás építész
Kivitelező: Archibona Kft. Felelős személy: Jakab Péter ügyvezető; PENTA Általános Építőipari Kft. Felelős személy: Oláh László


A Hegyvidéki Önkormányzat meghatározott átfogó fejlesztési célja színvonalas életkörülmények és szolgáltatások biztosítása, a kerületi lakosok életminőségének javítása, a művelt és tájékozott polgárság támogatása.
A kerület belső városrészén történetileg nem alakult ki településközponti szerepet betöltő tér. Az ITS egyik meghatározó eleme a Böszörményi út fejlesztése, a Hegyvidék főutcájának kialakítása.
Az ingatlanfejlesztés célja a főutcához kapcsolódóan a hiányzó lokális központ megteremtése. Ennek két alappillére a multifunkcionális használatra alkalmas közösségi tér létrehozása, és a közösséget kiszolgáló intézmények és szolgáltatások biztosítása.
Az Önkormányzat népszerű közművelődési intézménye, a Kulturális Szalon 2018-ig a Böszörményi úton működött. Az intézmény változatos programjaihoz a meglévő szűkös helyiség adottságai idővel alkalmatlannak bizonyultak. Az Önkormányzat méltó helyszínt kívánt biztosítani a Kulturális Szalon számára.
A Városháza tér és környezetének komplex fejlesztése lehetőséget adott a fenti célok megvalósítására.

Selyemgyár Kulturális Negyed


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Selyemgyár Kulturális Negyed
Pályázó: Mohács Város Önkormányzata
Beruházó: Mohács Város Önkormányzata
Tervező: Dombaiterv Építésziroda Bt.
Kivitelező: Munkás-Butykó Építőipari Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár. A páratlan dunai panorámás ingatlan, az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően Mohács egyik ékköve lett. 2021 júniusában került átadásra az újjászületett épület. A főépület földszintjén iroda- és üzlethelyiségek, míg az emeleti térben egy 400 fő befogadására alkalmas rendezvényterem került kialakításra, amelyhez további kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. A főépület udvari bejáratánál színpadként is használható előlépcsők, a színpadot kiszolgáló helyiség, valamint rámpák készültek. A régmúlt iparát felidéző nosztalgikus környezetbe telepítettük a mai kor modern tudományát: az informatikát, a programozás és a robotok világát. Az eredetileg gubóraktári épületben Innovációs és Technológiai Központ, és gyermek játszóház került kialakításra. Az elbontott épületek helyén zöld felületek, közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal.

Közlekedési létesítmények


Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ
7400 Kaposvár, Áchim András utca 1.
Pályázó: SWIETELSKY Építő Korlátolt Felelősségű Társaság
Beruházó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervező: VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.
Kivitelező: SWIETELSKY Építő Korlátolt Felelősségű Társaság és SWIETELSKY stavební s.r.o.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója

A Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ egyedülálló, az ország első ilyen jellegű fejlesztése. A közlekedési formák egymás mellé rendezésével a kaposvári közlekedés gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé vált. A fejlesztés részei összehangolt funkcionális egységet alkotva naponta 32 ezer ember életét teszi komfortosabbá, mind emellett letisztult formáival és színeivel modern városképet alakít, melynek fókuszpontja a város új szimbólumaként értékelhető Esterházy híd.
E fejlesztés messze túlmutat a közlekedés modernizálásán. Olyan város- és területrehabilitációs koncepció életre keltése, amely új városi gyűjtőutak, közúti és gyalogos felüljárók építése révén, megújult közterületek és élhető közösségi terek létrehozásával egyedülálló és példaértékű produktumot hozott létre. A felszín felett impozáns és innovatív műszaki megoldásokkal, a felszín alatt pedig a közműhálózatok megújításával, modernizálásával tartós, biztonságos és élhető környezetet teremt az ottélők és az átutazók számára.

sajtó anyagok:
kaposvarmost.hu...
https://magyarepitok.hu...
www.mavcsoport.hu...
www.facebook.com
http://kaposbusz.hu...
https://somogyivar.hu...
https://magyarepitok.hu...
https://youtu.be/N5PsL698DGU

Gödöllő vasútállomás komplex rekonstrukciója


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Gödöllő vasútállomás komplex rekonstrukciója
Pályázó: Hajnal Építész Iroda & Hajós Építész Iroda
Beruházó: Gödöllő Királyi Váró: MÁV Zrt. ; Gödöllő állomás új felvételi épület, üzemi épületek, aluljáró és perontetők: NIF Zrt.
Tervező: Hajnal Építész Iroda & Hajós Építész Iroda
Kivitelező: Gödöllő Királyi Váró: Reneszánsz Zrt ; Gödöllő állomás új felvételi épület, üzemi épületek, aluljáró és perontetők: Swietelsky Vasúttechnika Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója,
Rövid ismertető. (mintaként a 2021 évi kiadványban található tervismertetőket lehet felhasználni)

A Budapest Keleti Pályaudvar – Hatvan – Miskolc vasútvonal kiemelkedő utasforgalmú csomópontja Gödöllő állomás, melynek korszerűsítése elengedhetetlenné vált. Először a vasúti technológia által kevéssé érintett, így önállóan is megvalósítható Gödöllői Királyi Váró korabeli helyreállítása történt meg műemléki elvek mentén. A vasútállomás komplex rekonstrukciója hosszú tervezést követően indult meg. A korszerűsítés során átépült a teljes vasúti infrastruktúra, melynek legfontosabb elemei voltak az új, HÉV szerelvényeket is fogadó magasperonok, az új utasforgalmi aluljáró, ami az Egyetem felé is biztosítja a települési kapcsolatokat, valamint a szolgáltatásfejlesztés egyéb építészeti és arculati elemei (új utasforgalmi épület, peron- és térlefedések, liftek, bérlemények, új utastájékoztatás).

KIRÁLYI VÁRÓ ISMERTETÉSE
A tervezést megelőző alaprajzi elrendezés nem tükrözte a korabeli állapotot, nem felelt meg a „Ripka” féle leírásnak, a rekonstrukció során az eredeti fő térrendszer visszaállítását terveztük.
A rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy ez az ikonikus épület visszakapja eredeti fontosságát, ha nem is mint Királyi váró, de mint a vasúti csomópont jelentős eleme.

Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése
33. sz. főút, Poroszló-Tiszafüred
Pályázó: SPECIÁLTERV Kft.
Beruházó: NIF Zrt.
Tervező: SPECIÁLTERV Kft.
Kivitelező: Hódút Kft.
Üzemeltető: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A megépült kerékpárút közvetlen és biztonságos, a közúti forgalomtól elválasztott összeköttetést biztosít a Tisza-tó két jelentősebb települése, Poroszló és Tiszafüred között, és pótolta azt a hiányzó láncszemet is, amely által a tó teljes egészében körbe-kerékpározhatóvá vált. A fejlesztés nagyban hozzájárult a Tisza-tó térségének turisztikai, ökoturisztikai fellendítéséhez. E cél érdekében már 2006-ban elkészültek az első tanulmánytervek, melyek a 33. számú főúttal párhuzamosan vizsgálták egy biztonságos kerékpáros útvonal kijelölését és létesítését, különös tekintettel a Tisza-tó és a Tisza folyó vízfelületének keresztezésére.

linkek:
https://issuu.com/...
http://hidak.hu/...
"https://issuu.com/...
http://fiabcimagyarorszag.hu/1...
http://fiabcimagyarorszag.hu/2...
http://fiabcimagyarorszag.hu/3...

Kategóriába nem solrolt létesítmény


Wekerlei Kispiac


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Wekerlei Kispiac
1192 Budapest, Nádasdy u. 1.
Pályázó: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata képviseletében Gajda Péter polgármester
Beruházó: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata
Tervező: Hetedhét Építész Stúdió
Füzes András – Tóth Péter
Kivitelező: Zöld Ház Építő Kft. és PAN-MANFA Kft.
Üzemeltető: Budapest Főváros XIX.Kerület Kispest Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet

Wekerletelep építésének 100. évfordulója alkalmából 2008-ban az Önkormányzat és a Kós Károly Egyesülés pályázatot hirdetett a régi bódésoros piac helyett új piac tervezésére. A 2 nyertes pályamű tervezője közös alkotást hozott létre, a részlettervekbe Vándoriskolásokat is bevonva. Az új piacot háromszög alakú telekre kellett tervezni úgy, hogy az az építkezés alatt is működhessen. A tervezés során számos tervváltozat született, mellyel nemcsak egy helyi közösséget szolgáló épület, hanem egy helyi élettér is létrejött. A földszintes-galériás épületen belül üzlethelyiségek, többfunkciós közösségi- és árusítóterek, kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet, az épület által közrezárt területen pedig hagyományos őstermelői piac került kialakításra. Az épület sajátos arculatát az építészeti részletek kidolgozottsága, az egyedi tervezésű saját tipográfia, a fény-árnyék játékon alapuló fémlemez ornamentika és fából készült árnyékolók teszik teljessé. Szinte egy valódi időutazás: a múltban gyökerezik, a jelenben hajtott ki és a jövőben hozza majd gyümölcsét.

linkek:
https://kispestipiac.hu...
https://19.kerulet.ittlakunk.hu...
https://orszagepito.net...

„HUNGEXPO” F1 Fogadó épület


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: „HUNGEXPO” F1 Fogadó épület,
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Pályázó: EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.
A HUNGEXPO Revitalizációja elnevezésű beruházásról szóló kormányzati döntés 2019- ben született meg.
A Beruházás hatására az évek alatt leromlott állapotúvá vált környék, környezet revitalizációjára, a létesítmények bővítésére, felújítására és a teljes terület építészeti és tájépítészeti megújítására került sor. A csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, amelynek eredménye egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferencia központ, melynek innovatív műszaki és környezettudatos megoldásai hozzájárulnak az energiatakarékos üzemeltetéshez.
Az F1 elnevezésű, landmark jellegű fogadóépület a HUNGEXPO Kongresszusi és Kiállítási Központ központi épülete. Az épület a jegypénztárakon kívül az üzemeltetés teljes irodai hátterét, valamint a vásárközpont energetikai bázisát foglalja magába.
Az épület három szimmetrikus sziromból tevődik össze. A pince, földszint + 2 emelet kialakítású épület nettó alapterülete megközelítőleg 7900 m2. A földszintre kerültek a vendégek beléptetésével kapcsolatos területek, illetve infrastrukturális háttérfunkciók (büfé, mosdók). Az épület további két emeleti szintjére az üzemeltetést kiszolgáló irodák, valamint a 300 fős rendezvényterem került. A pinceszinten, valamint a tetőtérben gépészeti helyiségek és az épület energetikai központja kapott helyet.
Az épület a szikár pavilonvilág ellensúlyozásaként, organikus, kortárs építészeti elemként ad hangsúlyt az érkezési területnek. A park, az értékes nagylombú fáival és facsoportjaival kiemelt szerepet kapott a tömegalakításnál. A környezetbe simuló organikus testet az építész úgy hozta létre, hogy a park fáit megkerülte, megóvta.
A letisztult, íves és dinamikus homlokzat öbleinek, fény-árnyék hatásainak köszönhetően minden nézőpontból változatos arccal fordul környezete felé.


linkek:
https://cdn.hungexpo.hu...
https://expopark-my.sharepoint.com...

Svábhegyi Református Óvoda és kiszolgáló egységei


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Svábhegyi Református Óvoda és kiszolgáló egységei
1125 Budapest, Felhő utca 8.
Pályázó: OK2 Építész Iroda Kft.
Beruházó: Budapest - Svábhegyi Református Egyházközség
Tervező: OK2 Építész Iroda Kft.
Kivitelező: ETNA Kft.


A Felhő utcai Református Központ részeként 5 csoportos óvoda épület és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységek (gondnoki lakás, külső játszótér, felszíni parkoló, szolgálati szállás) létesültek az egykori villaépület felhasználásával, rekonstrukciójával.
A telepítés legfőbb meghatározója az ősfás környezet, a templom és parókia felé való nyitás oly módon, hogy az épület geometriája a puszta funkcionálisan szükségszerű elrendezésen túlmenően többletjelentést hordozzon: az átölelő, „védelmező kar” tényleges biztonságot kölcsönöz a közrefogott játékudvarnak, az üvegezett megnyitással a nagy fák, a természet felé szakrális tartalommal is bír. Az épület mennyezet hűtés-fűtéssel hőszivattyús energiatermeléssel környezettudatos módon valósult meg
A tervezett beruházással jelentősen nő a jó adottságú környezetben lévő óvodai férőhelyek száma, egyben közösségi élet, közösségi rendezvények számára új helyszínül szolgáló belső és külső terek jöttek létre.

PATAKPART Általános Iskola


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: XXIV_patakpart_altalanos_iskola
2011 Budakalász, Klisovác utca 15.
Pályázó: SWIETELSKY Kft.
Beruházó: BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Tervező: TRISKELL ÉPÜLETTERVEZŐ Kft.
Kivitelező: SWIETELSKY Kft.
Üzemeltető: VÁCI TANKERÜLETI KÖZPONT

Budakalászon, a folyamatosan növekvő lakosságszámú agglomerációs településen megvalósult „Patakpart” Általános Iskola a város harmadik oktatási intézményeként 416 diák befogadására alkalmas.
Az épület struktúrája lehetővé teszi a szeparált működtetést - közösségi használatát-. Tornaterme a kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel önálló bejáratról is megközelíthető. A többszintes, galériás központi tér reprezentatív megjelenésével, strukturális rendszerével alkalmas rendezvények, a kapcsolódó étkező és konyha egység képes konferencia kiszolgálására, miközben az oktatási szárnyak leválasztásra kerülhetnek.
Az anyaghasználatra jellemzően, a település hagyományos elemeit használja, mint a helyi vágott kő burkolat, a jellemző tégla és strukturált vakolt felületek.

linkek:
https://magyarepitok.hu/aaa...
https://magyarepitok.hu/...
https://magyarepitok.hu/...

Vegyes funkciójú létesítmények


Insula Lutherana Épületegyüttes


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe:
Insula Lutherana Épületegyüttes
Az építés helye:
• 9025 Győr, Petőfi tér 2.; HRSZ: 7499
• 9025 Győr, Rát M. tér 2.
• 9025 Győr, Kossuth utca 16.; HRSZ: 7876
• 9025 Győr, Petőfi tér-Rát M. tér- Péterfy sétány 4.; HRSZ: 7499
• 9025 Győr, Petőfi Sándor u. 2.
Pályázó: West Hungária Bau Kft.
Beruházó: Győri Evangélikus Egyházközség
Tervező: Comfort Tervező Kft.
Kivitelező: West Hungária Bau Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

Győr újvárosi részén, a Rába partjához simulva helyezkedik el a helyi evangélikus közösségközpontja, az Insula Lutherana.
Az úgynevezett Konventépület hatalmas klasszicista épületcsoportja Győr egyik legjelentősebb műemléki együttese; a Rába partján egészen a Petőfi térig húzódik. Az itt működő evangélikus gimnáziumban tanított Kis János, a 18. és 19. századi agilis irodalom szervezője, Berzsenyi egyik felfedezője.
Az épületegyüttes összes elemének felújítása egyszerre klasszikus műemlékvédelem és a funkcionális bővülést kiszolgáló kortárs építészeti jelenlét, mely a régi és az új iskola épülete közötti átjáró folyosóval teszi újra teljessé az épületegyüttes ívét.
Az épületegyüttes jelenlegi állapotában magában foglalja az óvodát, a Levéltárat, az Öregtemplomot, a lelkészlakásokat, a régi és az új iskolaépületet osztálytermekkel és tornateremmel, valamint a Konventépületet a lelkészi hivatallal, gyülekezeti teremmel és kollégiumi szobákkal.
Az új épületek a régiekkel összefonódva körülölelik az „evangélikus szigetet”. Mindez szimbolizálja az új építések lezárultát, az Insula Lutherana teljessé válását.
Az épületegyüttes felújítása nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja, hanem Győr és a környékbeli települések, sőt Magyarország egész közösségét is.

Márai Sándor Kulturális Központ a volt Budai Polgári Casino épületében


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Márai Sándor Kulturális Központ a volt Budai Polgári Casino épületében
1013 Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1.
Pályázó: Budapest Főváros I. Kerület Budavári Önkormányzat
Beruházó: Budapest Főváros I. Kerület Budavári Önkormányzat
Tervező: JASSÓ Építészműhely Kft.
Kivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt.
Üzemeltető: Budavári Kulturális Nonprofit Kft.

A Krisztina tér 1. szám alatti történeti épületbe költözött 2021-ben az épület felújítását követően a Márai Sándor Kulturális Központ.
Az épület Francsek Imre tervei szerint épült a Budai Polgári Casino számára 1893-ban, nagyméretű rendezvényteremmel, üzletekkel, lakásokkal és kis sarokkupolával. A II. világháború alatt és azt követő években sérült épületet a Budavári Önkormányzat sok év tudatos ingatlanvásárlásaival tette saját tulajdonúvá és az ide kerülő kulturális intézménnyel várhatóan kedvezően erősíti majd a környék város-alközponti jellegét. A beruházás során alapvető cél volt az épület hiteles történeti helyreállítása az új funciók magas minőségű kiszolgálása mellett. Visszakerült a sarokkupola az épületre és a homlokzati díszek nagyrésze, a viszonylag épségben megmaradt nagyterem pedig visszanyerte régi fényét. A belső kialakítást környezttudatosság és magas minőség jellemzi. Az intézményt egy éves működése alatt megszerették az emberek, szívesen használják az itt felkínált találkozási pontokat, a kulturális és szabadidős tevékenységekre alkalmas tereket.

Baross téri hotel és apartmanház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Baross téri hotel és apartmanház
1087 Budapest Baross tér 7-8. ; 1087 Budapest, Mosonyi utca 4.
Pályázó: PBP Europlan – FBI Kft.
Beruházó: B & L Keleti Bt.
Tervező: FBI Kft.
Kivitelező: DVM Group Kft.

A tervezéssel érintett telek a Baross tér déli oldalán fekszik és évtizedek óta foghíjként terül el a Baross tér és a Mosonyi utca között zártsorúan beépített szomszédos épületekkel határolva. 2007-ben irodaház projekt építése indult meg tárgyi ingatlanon, amely a 2008-as válság során csődbe ment beruházó miatt félbe maradt és csak mélyépítési munkálatok készültek el (résfal, alaplemez, metrószellőző átépítés részben). Mivel a szerkezetépítési munkák a pinceszinten nem kerültek befejezésre, a munkagödör állékonysága nem volt megfelelő. A szomszéd épületek állékonyságának biztosítása érdekében a bank 2009-ben a szerkezetépítést a szükséges minimális mértékben továbbvitte, hogy a résfalat körben megtámassza a -3 és a -2 szint födémjével.
A telket 2015-ben a német B&L ingatlanfejlesztő megvette és szándékai szerint a Baross tér felöli oldalon egy 3*+ kategóriájú szállodát, míg a Mosonyi utca felöli oldalon egy lakóházat valósított meg.