2022. évi XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nivódij Pályázói


2022. évi XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nivódij pályázati felhívás

(letölthető dokumentumok)


Irodaház


Bánáti + Hartvig Építész Iroda irodaépülete, Budapest


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bánáti + Hartvig Építész Iroda irodaépülete 1117 Budapest, Fehérvári út 38.
Pályázó: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Beruházó: BH INGA Kft.
Tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Kivitelező:
Kivitelezés I. ütem: Exedra Kivitelező, Tervező Kft.
Kivitelezés II. ütem: EB Hungary Invest Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója

„Amit lehet, használj fel újra, ne burkolj, ne fess semmit csak azért, hogy szép legyen!” – vallják a Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapító építészei. Ennek szellemében, a körforgásos építészet irányelveit alapul véve alkották meg új irodaépületüket. Az építészek számára egyértelmű volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel; mindenképp egy már meglévő, régi épületet akartak újrahasznosítani. Emellett több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe, a feltárult felületeket pedig bontott állapotukban hagyták: a betongerendák nem kaptak borítást, a téglafalakra nem került festék. Ez a gesztus követi a fenntartható építészet elveit, betekintést enged az épület történetébe és egy újfajta, ám koherens esztétikát is eredményez.

A BH építészei irodaépületük megtervezése és kivitelezése során számos tapasztalattal gazdagodtak a fenntartható építészetet illetően. Ezt a tudást örömmel osztják meg az érdeklődőkkel. Ily módon a fenntartható építészet terén végzett szemléletformáláshoz is hozzájárulnak.


linkek:
https://bh.hu...


Angol nyelvű linkek:
https://bh.hu...
www.archdaily.com...
https://bigsee.eu...

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum; 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.
Pályázó: MNB-Ingatlan Kft.
Beruházó: MNB-Ingatlan Kft.
Tervező: Szalay Tihamér és Jeney Andrea - MD Studio Építész Iroda
Kivitelező: RAW Development Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

Az épület rekonstrukciójával befejeződött a Budapest Széll Kálmán tér környezetének revitalizációja. A beruházáshoz kapcsolódóan megvalósult a Várfok utcai aluljáró, mely szintbéli összeköttetést biztosít a Széll Kálmán tér és a Krisztina körút között, ezzel jelentősen megkönnyítve a jelentős közlekedési csomópont és a környék gyalogos és kerékpáros kapcsolatát és közlekedését.
Az épület melletti korábbi barnaövezeti terület zöldfelületként, közhasználatú városi parkként kapcsolódott a Vérmező zöldterületéhez, annak méltó befejezését képezve. Ezzel megvalósult az Erzsébet hídtól a Millenárisig húzódó, Buda legjelentősebb zöld tengelyének kialakítása.
Az épület és a kert alatt egy három szintes mélygarázs létesült, mely a környék parkolási gondjait enyhíti.
A műemléki épület az eredeti tervek alapján az eredeti anyagokkal, technológiával és igényességgel került az építéskori állapotára visszaállítva. Az épület ismét Buda, semmivel össze nem hasonlítható, egyedi, ikonikus épületévé vált.
Az új funkcióhoz igazodva az épületbelső igényesen, értékteremtően került kialakításra egyedi berendezéssel, a belső tereket gazdagító kortárs magyar képzőművészeti alkotásokkal.
A hosszú távú fenntarthatóság a legfontosabb szempont volt az építkezés során. Az épületet intelligens felügyeleti rendszer vezérli az energiafogyasztás minimalizálása, az épület leghatékonyabb működése érdekében.
A tetőn napelemes kiserőmű működik, mely jelentős mértékben váltja ki a hálózati elektromos energia igényt. Az épület hűtés-fűtés ellátása megújuló energiából történik, az egész épületet levegő hőszivattyú látja el.

linkek:
https://pestbuda.hu/...
https://pestbuda.hu/...

Siemens-evosoft székház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Siemens-evosoft székház
Pályázó: WING Zrt.
Beruházó: WING Zrt.
Tervező: Aspectus Architect Zrt.
Kivitelező: KÉSZ Építő Zrt.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A WING fejlesztésében felépült, 22.000 négyzetméteres komplexum a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Parkban helyezkedik el, és az Ericsson székház második ütemeként meghatározó eleme lett Budapest és a Duna-part arculatának. A hatemeletes kutatás-fejlesztési funkcióknak is otthont adó épület a legkorszerűbb technológiákkal rendelkezik, és a LEED Gold környezettudatossági védjegy környezetbarát és energiatakarékos kritériumainak is eleget tesz. Az új székház felépítésével a WING egy tető alá hozta az evosoft Hungary több budapesti helyszínen végzett tevékenységét, ezzel 1.400 munkavállalója számára teremt a digitalizáció követelményeinek is megfelelő munkahelyet. Az új irodaépület méltó székházat biztosít a vezető K+F és szoftverfejlesztés területén egyaránt világszínvonalú cégnek és inspiráló munkakörnyezetet teremt az ott dolgozó szakemberek számára.

Aréna Business Campus A Épület, Budapest


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Aréna Business Campus A Épület
1087 Budapest, Hungária körút 30/a

Pályázó: Atenor Hungary Kft. (Hungária Greens Kft.)

Beruházó-Fejlesztő
Atenor Hungary Kft.

Tervező
Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.
Lukács István és Vikár András
Kivitelező
Mélyépítés: Swietelsky Magyarország Kft.
Szerkezetépítés: Péter-Építő Kft.
Homlokzat: Alukonstrukt Kft.
Építészet: Prointerier Kft.
Épületgépészet: Légmester Kft.
Épületvillamosság: Centervill Kft.
Lift:KONE Felvonó Kft.

Ingatlankezelő és üzemeltető: Rustler Kft.

Az Aréna Business Campus egy BREEM Excellent minősítésű környezettudatos, ergonomikus megaprojekt, mely exkluzív „A+” kategóriás irodákat kínál 72.000 négyzetméteren. A koncepció négy épületből áll, melyek közt hatalmas belső kert és gyalogos tér teremt egyedi és megnyugtató környezetet. Az irodakomplexum a mai kor lakóinak, felhasználóinak, valamint a jövő generációjának igényeire és vágyaira hangolódik.

A pályázaton az Aréna Business Campus 2020-ban átadásra került első épületével, vagyis a 21.000 m2 irodaterületet magában foglaló A irodaház vesz részt
Az Aréna Business Campus a VIII. kerületben található, Budapest legdinamikusabban fejlődő részén. Elhelyezkedése kiváló, alig 3 perc sétatávolságra található a Stadionok metrómegállótól (M2) és sok különböző csatlakozási pont is van a közvetlen közelében. A legmagasabb minősítésű műszaki jellemzők és a számtalan házon belüli szolgáltatás, melyeket az épületek és a zöld kert biztosítanak majd, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy teljesen új környezetet teremtsenek, mely fenntarthatóbb, nyitottabb és kellemesebb munkahely. Az irodaház bérbeadottsága a befejezéskor 12%, egy évvel később 23%, 2022-ben 40%.

linkek:
www.arenabusinesscampus.hu
https://youtu.be/bZ6CIfVO5hk
https://youtu.be/QYtpd8NLwEY
https://youtu.be/zzZ4z20oCBA

GeoConcept Headquarters


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
KépgalériaGeoConcept Irodaház

Budapest III.ker. Folyondár utca 26


Pályázó Térhálózat Design Kft és GeoConcept Energetikai Kft
Beruházó GeoConcept Energetika Kft
Tervező Térhálózat Design Kft Korompay Attila, Hatvani Ádám, Ördög Evelin
Kivitelező:
Szerkezetépítő: Albert Sámuel
Acélszerkezet gyártó: CNC Lemeztechnológia
Geothermikus rendszerek: GeoConcept Kft.
Árnyékoló szerkezetek: Nagév Rács Kft.
Üveg függönyfalak: Schüco International KG.
Famunkák: Pavlicsek és Tsa.


Az épület Budapest III.kerület Mátyáshegy körzetben, kertes családiházas / kisebb társasházas lakóövezetben találaható

A GeoConcept cég épületgépészettel, közelebbről geotermikus energia hasznosítással foglalkozó a környezettudatosság iránt elkötelezett fiatal dinamikus vállalkozás.
A cégtulajdonosok egy kétszintes geotermikus hőellátású, közel nulla üzemelési energiaszintű, a zöld környezetre megnyitott, a dolgozók számára minél közvetlenebb kommunikációt lehetővé tevő irodaépületet rendeltek.

A tervezés arra irányult, hogy térstruktúra-, építési költség-, üzemeltetési energia terén egyaránt egy olyan full hatékonyságú irodaépület-prototípus készüljön, melynek beltere az üveg függönyfalakon keresztül teljes mértékben együttműködjön zöld környezetével.
A homlokzatok köré konzolosan kinyúló előregyártott fémrács árnyékoló- és járdaszerkezet került ami kerengőként, közösségi zónaként is funkcionál.

A munkahelyek, tárgyaló felületek zajvédelme beltéri akkusztikai megoldásokkal történik.
Minden gépészeti, elektromos, szellőzési, világítási rendszer a látszóbeton födémekbe integrált Az épület hűtés/fűtését, hővisszanyerős gépi szellőzését geotermikus rendszer biztosítja.

Az épület tetején tetőterasszal körbevett körpanorámás tárgyaló helyiséget található.
links:
www.archdaily.com...
links:
www.gooood.cn...
links:
https://archello.com/...
links:
https://epiteszforum.hu/...
links:

LOFFICE IRODAHÁZ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Loffice Irodaház, 1085 Budapest, Salétrom u. 4.
Pályázó: Loffice Kft. és Paládi Építész és Mérnök Kft.
Beruházó: Loffice Kft., Ulrike Rein, Klementz Kata, Oppenheim Klára, Esterházy Anna
Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft., Paládi-Kovács Ádám DLA,
Esterházy Marcell, Willem Van de Ven
Kivitelező: Szupernova Építő Kft. Szkladányi György, Somosi ViktorA LOFFICE irodaháza a kiegészült eklektikus épületek alkotta térfalban üde színfoltként hívja fel magára a figyelmet az ízig-vérig kortárs épület, melynek homlokzati árnyékolóján megjelenő képek és minták egyben tisztelgés a múlt mesterei előtt, ahol szinte minden építészeti alkotásban ott volt társművészetek tudása is. A projekt jól reprezentálja Budapest VIII. kerületének innovatív átalakulását.
A LOFFICE főrendeltetése iroda és kulturális rendezvénytér. A beruházással az építtető és üzemeltető céget, a Loffice Kft.-t vezető Klementz testvérpár 10 éves terve és álma vált valóra. A fejlesztés célja egy urbánus oázis, kozmopolita találkozóhely létrehozása volt, ami többet kínál egy egyszerű irodaháznál. A minimalizált ökológiai lábnyommal működő, okos épületben design irodák, hibrid munkaterek, tetőteraszra nyíló coworking iroda, kertkapcsolatos rendezvénytér, tárgyalók és akár coliving apartmannak is alkalmas terek adnak otthont a kreatív vállalkozások, startupok és kulturális kezdeményezések nyüzsgő mindennapjainak.

Neuschloss Palota


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Neuschloss Palota
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Pályázó: RedWood Holding Kft
Beruházó: City Properties Kft
Tervező: Neuschloss-Knüsli Kornél
Kivitelező: Belvárosi Építő Kft


A Szilágyi Dezső teret és a budai Dunapartot díszítő monumentális, historizáló stílusú́ háromemeletes, ötszintes Neuschloss Palota 1899-ben épült meg Neuschlos-Knüsli Kornél tervei alapján.
Az épület három homlokzata, belső terei kerültek teljes műemléki rekonstrukció alá a RedWood Holding fejlesztésében Resonator Vagyonkezelő Kft-vel közös vállalkozásban. Beruházás az épületet A kategóriás irodaház státuszba emeli, értékálló minőséget, tradíciót sugalló image-et kölcsönözve a benne működő cégeknek.
A homlokzat külső felújítása jelentősen hozzájárult a Szilágyi Dezső tér rehabilitációjához, mindemellett egy gyönyörű palota látványával gazdagítja a budai dunai rakpartot, mely mára már a dunai panoráma szerves részévé vált.
Kontrasztokra alapuló megújítási kísérletünk során a tudatos feszültséget belsőépítészeti szaktudással, magas minőségű anyagok felhasználásával sikerült harmonikusan feloldani, mely formabontó és végeredményben építészetileg is izgalmas tereket hozott létre.

linkek:
https://redwoodholding.hu/...

Szálloda


Hotel Oktogon Haggenmacher


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Hotel Oktogon Haggenmacher,
1062 Budapest, Andrássy út 52.

Pályázó Continental Group KFT

Beruházó CD Hungary ZRT

Tervező Archiikon KFT Nagy Csaba

Kivitelező Market Építő Zrt.

Üzemeltető Continental Group KFTAz Andrássy út Budapest legszebb sugárútja, mely az UNESCO Világörökségi helyszínei közé tartozik.
Az Oktogonnál található a 140 éves múltra visszatekintő egykori Haggenmacher palota, mely csak a felújítás- és szükséges restaurálás után mutathatta meg addig méltatlanul elfelejtett értékeit. A beruházó nagyszerű példát állított a város közössége elé, hiszen a 121 szobás szálloda megépítésével olyan értéket keltett életre, mely méltó társa lett az Andrássy út sorra megújuló történelmi palotáinak. Nagy kihívás volt a tervező- és a belsőépítész csapatnak úgy kialakítani egy hatékonyan működő szállodát, hogy a történelmi varázs megtartásával nap, mint nap ámulatba ejtsék a betérő helyi lakosokat és külföldi vendégeket. A szállodában egy hangulatos bár, egy minden igényt kielégítő wellness, valamint 40 fős meeting terem és egy eredeti palota belsővel rendelkező kisebb tárgyaló is helyet kapott.
Az üzemeltető Continental Groupnak ez a negyedik olyan fejlesztése, ahol egy egykori palota alakult át szállodává megnyitva kapuját a nagyközönség számára.

linkek:
https://hoteloktogon.hu/...

LUA Resort*****Balatonfüred


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


LUA Resort*****Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Anna sétány 5.

Pályázó: Sz. Z. Szállodafejlesztő Kft.
Beruházó: Sz. Z. Szállodafejlesztő Kft.
Tervező: KÖZTI Zrt.
Kivitelező: ParalelBau Kft.

A LUA Resort*****Balatonfüred szálloda egy komplex turisztikai fejlesztés első elemeként. A füredi kemping területén tervezett beavatkozások által indukált igények miatt szálláshelyfejlesztés is szükségessé vált. A beruházók komoly minőségi szintet léptek a fejlesztéssel. A hazánkban egyedülálló, 5 csillagos, adults-only szolgáltatásokat kínáló szállodai koncepcióval eddig talán csak nemzetközi luxus desztinációkban találkozhattak az utazók. A jövő vendégei merőben új tudatossággal és szemlélettel hoznak vásárlói döntéseket, ezért valódi értékekkel rendelkező komplex turisztikai élményt kell nyújtanunk. 3 szinten 78 db szoba kapott helyet, amelyből 11 lakosztály rendelkezik a teraszon panorámás infraszaunával és/vagy finn szaunával, akár jacuzzival. Magas szintű, szofisztikált gasztronómia, füsttematikára épülő koktélkínálat, Omorovicza spa kezelések, nyáron a Balaton vizére épített Sun Lounge & Champagne terasz – lebegőstég - áll a vendégek rendelkezésére. 2022 októberétől multifunkcionális rendezvénytér és 2023 nyarától Rooftop bárral bővül a szolgáltatások köre.

linkek:
https://luaresort.com/

BOTANIQ Turai Kastély


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


BOTANIQ Turai Kastély
Tura, Park utca 37.

Pályázó: TRA Real Estates Kft.
Beruházó: TRA Real Estates Kft.
Tervező: TSPC Kft., Pagony Kft., Roomba Design Studio Kft., Gyűrűsi Lilla
Kivitelező: Fehérép Kft., Lyra Florae Kft.


A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond építtette 1883-ban, melynek köszönhetően egy a francia palotákat idéző, olasz formavilággal dolgozó épület született. A kastély az utóbbi évtizedekben elhanyagolt állapotba került, az épület a TRA Real Estates Kft. beruházásának jóvoltából menekülhetett meg az enyészettől. A kastély felújításának köszönhetően az egykori főúri rezidencia ma 19 szobás elegáns szállodaként, valamint exkluzív rendezvényhelyszínként működik tovább BOTANIQ Turai Kastély néven. A komplex felújítás mintegy 30 hónapig tartott, melynek során nem csak az épület és a kastélypark műemlékvédelmi helyreállítását tartották szem előtt. A kastély számos elismerésben is részesült: elnyerte a 2021-es Tájépítészeti Nívódíjat, a Booking.com Traveller Review Awards 2021 elismerését, az International Travel Awards versenyen „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” és „Magyarország legjobb 5 csillagos szállodája 2022” díjakat illetve „Legjobb Rendezvényhelyszín – vidék” kategóriájában győzedelmeskedett az idei Business Excellence díjátadón.

linkek:
https://botaniqkastely.hu...

Park inn by Radisson Zalakaros Hotel & Spa


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Park Inn by Radisson Zalakaros Hotel & Spa
8749 Zalakaros, Üdülősor 1.

Pályázó: Z.I.P. Hotel Kft
Beruházó: Proform Zrt
Kivitelező Proform Zrt
Tervező : Ekler Dezső DLA habil Ybl-díjas építész vezető Tervező
Üzemeltető Z.I.P Hotel Kft

A Proform Zrt. szálloda fejlesztéseinek harmadik tagjaként építette meg Zalakaroson a Park Inn by Radisson Hotel & Spa néven, a Radisson lánc tagjaként működő szállodáját. A projekt célja egy modern, ugyanakkor a természeti környezetbe illeszkedő négycsillagos gyógy- és wellness-szálloda építése volt. A csendre, pihenésre vágyók részére ideális a parkosított környezet és a szálloda körüli csodás természeti környezet. A modern Y alakú épület jól illeszkedik a természeti környezetbe. Az épület belső kialakítása színes, vidám, fiatalos design-t eredményezett, melyben minden korosztály jól érzi magát. A szálloda egy légkondícionált folyosón kapcsolódik a Zalakarosi Fürdőhöz, melynek szolgáltatásait a vendégek korlátlanul vehetik igénybe, kiszolgálva ezzel a családos utazók igényeit is

linkek:
http://www.parkinnzalakaros.hu/

Grand Hotel Esztergom


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Grand Hotel Esztergom****superior
2500 Esztergom Táncsics Mihály utca 6.


Pályázó: Solva Property Kft.
Beruházó: Solva Property Kft.
Tervező: Lean Tech Mérnökiroda Kft.
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Üzemeltető: Continental Group Kft.

A korábban szerkezetkészen álló, 10 éve befejezésre váró épületből négycsillagos szálloda került kialakításra, amely az új építés eredményeként létrejövő szálláshellyel és kiegészítő funkciókkal való bővítéssel egy felsőkategóriás, minőségi szolgáltatásokat nyújtó, több vendégszegmens kiszolgálására alkalmas konferencia és szabadidős szálláshelykomplexummá fejlődött. A 149 lakóegységes szálloda minőségi szolgáltatásokat nyújt az elszállásolás, az ellátás és a kiegészítő szolgáltatások területén, megfelelve a célcsoportok igényeinek.
A szállodában a jelentős konferenciakapacitás mellett, beltéri wellness részleg és beltéri játéktér került kialakításra. A szálloda fejlesztésénél elsődleges cél volt, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek kialakításra, amelyek hozzájárulnak egyrészt a szezonalitásból fakadó különbségek csökkentéséhez, másrészt mint üdülési turisztikai motivációs desztináció minden időben a családok kényelmét, élményekben dús felüdülését szolgálja.


linkek:
www.grandhotelesztergom.hu

Egyházi létesítmények


Szent II. János Pál pápa templom


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Szent II. János Pál pápa templom
2071 Páty, Munkás tér 884/5 hrsz.
Church of Pope John Paul II.
Pályázó
Robert Gutowski Architects Kft. – 2071 Páty, Kossuth Lajos u. 113.
Robert Gutowski Architects Ltd.
Beruházók
Székesfehérvári Egyházmegye – Spányi Antal megyéspüspök
Diocese of Székesfehérvár – Antal Spányi Diocesan bishop
Páty Római Katolikus Plébánia – Harkai Gábor plébános
Páty Roman Catholic Parish – Gábor Harkai parish priest

Tervező
Robert Gutowski Architects Kft. – Gutowski Robert
Robert Gutowski Architects Ltd. – Robert Gutowski

Kivitelező
Páty Római Katolikus Plébánia – saját, közösségi kivitelezésében
Páty Roman Catholic Parish – community implementation
Üzemeltető
Páty Római Katolikus Plébánia – Harkai Gábor plébános
Páty Roman Catholic Parish

A teljes tervezési és építési folyamat a helyi közösség szervezésében és részvételével zajlott.
A Szent II. János Pál pápa templom reagál az közelmúlt évtizedeinek liturgikus változásaira. A hangsúly a hívek aktív részvétele felé tolódik. A közösség nem egy távoli szentélyben zajló eseménysorozat passzív résztvevője, sokkal inkább a szent cselekmény megélőjévé válik.
Míg a hagyományos liturgiában a teremtő, mindenható és imádandó Isten került a középpontba, a modern liturgikus törekvésekben a hangsúly eltolódott az újrateremtő Isten, a folytonosan hatását kifejtő megváltás, az „újra és újra” megváltó Krisztus-kép felé.
A tér leghangsúlyosabb eleme az oltár zöld színű kőtömbje, mely egy darabból készült. Mélyében került elhelyezésre Szent II. János Pál pápa vérereklyéje. Az oltár közelsége, a centrumra irányuló természetes fény és az otthonosság érzése a ráhangolódást és az elmélyedést segítik.
A liturgikus teret közösségi és oktatási helyiségek, rendezvénytér, vendégszoba, plébánosi lakás, hivatali irodák és kiszolgáló helyiségek veszik körül, melyek végül a kerttel együtt egy egységes formába rendeződnek. A kisvárosi, heterogén környezetben az ellipszis alaprajzú templom az állandóságot jeleníti meg.

linkek:
www.dezeen.com...
www.metalocus.es...
www.calvertjournal.com...
https://architizer.com...
www.archdaily.com...
www.gooood.cn...

Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely-kegytemplom


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely-kegytemplom,
8053 Bodajk, Szent István tér 1.
Pályázó: Bodajk Római Katolikus Plébánia
Beruházó: Székesfehérvári Egyházmegye
Koordináció: Equinox Consulting Kft.
Tervező: Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
Kivitelező: Száfián és Társa Építőipari és Szolgáltató Kft.
Üzemeltető: Bodajk Római Katolikus Plébánia


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A fejlesztés célja a búcsújáró hely jelentőségének növelése, az építéstörténet bemutatása, a kegyhely komplexitásának növelése. Az építészeti koncepció a célokat a városközponthoz való nyitottabb kapcsolódás, a kegyhely befogadó képességének növelése, a funkcióiók kibővítése, a térszervezés magasabb szintre emelése, az ismert és előkerült műrészletek restaurálása vagy rekonstrukciója, az álltalános műszaki állapot helyreállítása és javítása, az informatikai képességek lényegesen magasabb szintre emelése révén teljesítette. A kegytemplom főoltára restaurálás után visszakerült helyére és a teljes belső tér megújult. A sekrestye a külső új liturgikus tér kiszolgálására kibővült, az oratórium és környezte kiállítótérré fejlődött, a plébánia belső közlekedési rendje kibővült a pinceszinti rendezvényterem felé. A kripta új bővítésével urnás temetkezési hellyé vált. A zarándokudvar és a Szentkút a kerítések elbontásával, az új külső liturgikus térrel, a zarándok bejárattal és boltokkal, valamint az új oktatási üzemeltetési és szociális ellátó épülettel, valamint a restaurált kálváriával nagyobb befogadóképességű lett.

linkek:
www.szfvar.katolikus.hu...
https://bodajk.hu...
https://katolikus.tv...

Andornaktálya, Kápolna közösségi térrel


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Andornaktálya, Szent András kápolna közösségi térrel / St. Andrew Chapel with community space

Beruházó és kivitelező: Pócsik János - Mérker 2007 Zrt.
Építésvezető: Ipacs János
Építész, belsőépítész tervező: Kovács Zoltán DLA - Period Design Kft.
ifj. Kovács Zoltán - Period Design Kft.
Statikai tervező: Kászonyi Gábor - Omniber Kft.
Gépészeti tervező: Kabak János - Cad Controll Kft.
Elektromos tervező: Sándor Dávid - S.Design Electric Kft.
Nyílászárók, bútorok: Hartmann Ferenc – Hartmann-Holz Kft.


Római katolikus neveltetésű helyi Építtető a rendszerváltáskor egyházközségnek visszaadott ingatlanon új kápolnát és közösségi teret valósított meg, testvére késésére. A lehetőséget 31 éves sikeres vállalkozása teremtette meg.

.Az újjáépített kápolna helyén 1860 óta eredetileg iskolakápolna állt, mely hétköznapokon iskolaként funkcionált, vasárnaponként pedig misék helyszíne volt.

Az új épülettel létrejött egy új közösségi fókusz Magyarország egyik leghosszabb falujában, mely be kívánja vonzani a fiatalokat egy új szellemi térbe, amely mintegy művelődési központként üzemelhet, ahol az egyházközösségi programok mellett esküvők, felszentelések, ifjúsági programok, a temető közelsége miatt felravatalozások is történhetnek a létrehozott új terekben.

Sport


Lővér Uszoda, Sopron


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Lővér Uszoda, Sopron 9400 Sopron, Lővér körút 86.
Pályázó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Beruházó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.
Kivitelező: Középülettervező Zrt.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Modern Városok Programjában megvalósuló legnagyobb és egyben az egyik legfontosabb fejlesztése volt az új fedett uszoda megvalósítása a lővereki városrészben, a már több mint százéves fürdő területén. A 2021. júniusában megnyitott hatalmas üvegfalakkal, természetes fénnyel is megvilágított 11.595 m2-es létesítmény fürdőtérben egy 25,00 m-es, egy 50,00 m-es verseny medence, 1300 fős lelátó és két tanmedence kapott helyet, továbbá merülő meleg vizes medence, jakuzzi, szauna biztosítják az edzések és versenyek utáni lazítási lehetőséget. Az uszoda a közoktatáshoz kapcsolódó úszásoktatási, diák és tömegsport, valamint lakossági célú használat mellett ma alkalmas európai színvonalú vízi sport versenyek megrendezése is, mely a fejlesztés egy fontos része volt. Végeredményeképp a régi uszoda utódjaként valódi sportuszodával és egy új építészeti szimbólummal gazdagodott Sopron városa. Az épület karakteres tömege lényegében a horizontális tetőre korlátozódik, alatta üveg felület biztosítja a könnyedséget és transzparenciát, szinte beleolvad természetes közegbe. A gondos és színvonalas építészeti tervek elkészítése Középülettervező Zrt. nevéhez kötődik, a beruházás a West Hungária BAU Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

linkek:
www.sopronivizmu.hu...
www.kozti.hu...

Aquaticum Standfürdő


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Aquaticum Standfürdő
4032 Debrecen, Nagyerdei Park 1.
Pályázó: HUNÉP Zrt.
Beruházó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Gyógyfürdő Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma, melynek tagjai:
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Aquaticum Debrecen Kft. (a korábbi Debreceni Gyógyfürdő Kft.)

Tervező: BORD Építész Stúdió Kft.
Kivitelező: HUNÉP Zrt.

A debreceni Nagyerdő szívében lévő, meglévő strand helyére egy modern élményeket kínáló, a városlakók által szerethető, városi strand jött létre, ami az idelátogató családok minden generációja számára tartalmaz élményelemeket, ugyanakkor a maga nemében egyedülálló látványelemeket sorakoztat föl, ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolható.
Mivel a terület növelésére nem volt lehetőség és a zöldfelület nagyságát sem szerették volna csökkenteni, ezért a fő attrakcióelem egy 12 m magas főépület, melyben elhelyezésre került 400 méternyi csúszda, ejtőzőbarlang és több medence: kalandmedence, termálmedencék, úszómedence, illetve az épület tetején került kialakításra a napozóterasz. A különböző funkciók vízfüggönnyel, vagy növényfallal kerültek egymástól elválasztásra. Az épület köré kerültek elhelyezésre gyógymedencék, gyermek- és hullámmedence, sodrómedence, illetve a sportpályák, kondipark és a játszótér. A strand egyik falát adó épületegységben a minkét irányba történő értékesítést lehetővé tevő éttermek találhatóak.


linkek:
https://haon.hu...
https://www.debrecen.hu...
https://index.hu/...
https://epiteszforum.hu...
http://epiteszforum.hu/...
https://tervlap.hu/...
https://haon.hu/...
https://pestihirlap.hu/...
https://www.hunep.hu/...

Veszprém Városi Sportuszoda


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Veszprém Városi Sportuszoda
8200 Veszprém, Külső-Kádártai út 1/1.

Pályázó:
VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. (8200 Veszprém, Pillér utca 11.)
LATEREX Építő Zrt. (1095 Budapest, Hídépítő utca 1-12.)
Nemzeti Sportközpontok (1143 Budapest, Stefánia út 51.)
Beruházó: Nemzeti Sportközpontok (1143 Budapest, Stefánia út 51.)
Tervező: Incorso Építész és Építő Műhely Kft. (1033 Budapest, Meggyfa utca 27. fszt.)

Kivitelező:
VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. (8200 Veszprém, Pillér utca 11.)
LATEREX Építő Zrt. (1095 Budapest, Hídépítő utca 1-12.)

Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.

A belső teret egy körbe futó homlokzattal határoltuk el, ami a víz hullámzását is szimbolizálja. Ahol szükséges zártabb, ahol a funkció megengedi ott nyitottabb homlokzati képet alkot. A zárt részen szendvicspanelra szerelt fix óriás lamellákat használtunk a kék különböző árnyalataiban a homlokzati vonalhoz igazodó szögben. A nyitottabb részeken igényes függönyfal adja az átláthatóságot.
Az uszodaépületen két főbejárat és így két aula is létesült. A szurkolói bejáratot az épület ÉNy-i véghomlokzatán alakítottuk ki a pince szinten előtetővel kiemelve, ezzel kihasználva a telek adta lejtési viszonyokat. A pinceszinten kapott helyet a kiszolgáló funkciók egy része: a mosdók, az akadálymentes mosdók és a ruhatár. A további kiszolgáló funkciók az épület földszintjére kerültek: ideiglenes büfék, takarítószer tároló, sportszertár és raktár. Ezek a funkciók mind a kb. 720 fős lelátó alá kerültek álmennyezettel leválasztva a jobb térélményért. A mindennapos használati bejárat a DNy-i homlokzaton van. Előtetővel emelkedik ki a homlokzatból, ezzel is jelezve központi funkcióját. A bejáraton át az aula térbe érkezünk, ahol a jegypénztár található a biztonsági helyiséggel, valamint a büfé a háttérfunkcióival, a gyerekmegőrző és egy közönségforgalmi mosdó blokk. Az aulából közelíthetők meg a bírói, a koedukált és az osztály öltözők is. A koedukált öltözőben külön akadálymentes öltözők is létesültek, saját mosdó helyiséggel. A medence- és wellness-tér csak az öltözőkön át megközelíthetőek. A medencetérben létesült egy 50 m-es versenymedence, egy 25 m-es bemelegítő medence, egy 12,5 m-es tanmedence, valamint a wellness részlegen egy pezsgőfürdő és egy gyerekmedence. Tepidáriumokat is telepítettünk mind a földszinti wellness részre, mind pedig az emeleti szaunavilágba. Az úszómester a medencék sarkán kapott helyet, kétirányú rálátással és megközelítési lehetőséggel az uszoda terekbe, valamint itt van kialakítva az elsősegély is, a megfelelő felszerelésekkel ellátva. A wellness részről lépcső vezet fel az emeleti pihenőteraszra, valamint a szauna világba. Itt többféle pihenési lehetőség adott: infra-, gőz-, finn- és ördögszauna, valamint jéggép is található. A finn szaunák látványszaunák, bentről lelátunk a lenti medencetérre. Az emeleti csapatöltözők a két oldalról is, a pihenő teraszról és a földszinti aulából is megközelíthetőek. Az emeleten kerültek kivitelezésre még az irodák, tárgyalók, a fitnessterem, a TV-, hang- és fényszoba/biztonsági helyiség, a hang- és fényszerver, valamint a sajtószoba/szülői váró is. A sajtószoba, amennyiben nem zajlik verseny az épületben, szülői váróként használható. Innen a szülő rálát az összes nagyobb medencére és figyelheti az edzéseket. A hang- és fényszoba nagyobb versenyek esetén biztonsági helyiségként is alkalmazható rendőrségi megfigyelés céljából.

linkek:
https://magyarepitok.hu...
https://mnsk.hu...

Bozsik Aréna


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Bozsik Aréna, Budapest,
Puskás Ferenc u. 1-3, 1194


Pályázó: Óbuda Építész Stúdió Kft., West Hungária Bau Kft. (WHB)
Beruházó: Nemzeti Sportközpontok
Tervező: Óbuda Építész Stúdió Kft.
Kivitelező: Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. (WHB)
konzorciuma
Üzemeltető: Budapest Honvéd FC Budapest,

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósult meg a Bozsik Stadion 8000 fős lelátó kapacitással UEFA IV. MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelő kialakítással.,átfogó térrendezés és revitalizációs koncepció keretében. A stadiont körülvevő tér jelentős része nyitott maradt, így az oda látogatók, illetve a kerület lakosai számára is színvonalas és rendezett helyként funkcionál, vagyis a városszövet ezen részének élhetőségi szintjét is növeli. A köztér a nyersbeton és a zöldfelületek esztétikai kettősségére épít, a betontámfalakon megjelenő ikonikus magyar futballisták a nemes emlékezés számára is lehetőséget adnak. A park séták és kerületi endezvények lebonyolításának helyszíneként is szolgálhat. .Az új aréna megvalósulása tehát nem csupán a sportról szól, hanem egy városrész újra-alakításának igényéről és jövőbeli perspektívájáról is
Valamennyi, a létesítményen kívül/belül tervezett világítás LED világítás, külön kiemelve a pályavilágítás LED reflektorait. Napelem park van a fejépület teljes fedésén. A zöldfelületek locsolására saját kutak állnak rendelkezésre, a csapadékelvezető hálózat integrálásával.


Városi léptékű fejlesztés


„HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási Központ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


„HUNGEXPO” Kongresszusi és Kiállítási Központ
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Pályázó:
EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Beruházó-Fejlesztő:
EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Tervező:
Finta és Társai Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság
Felelős személy: Péter Gábor, DLA

Kivitelező:
KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető:
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A HUNGEXPO Revitalizációja elnevezésű beruházásról szóló kormányzati döntés 2019- ben született meg.

Az évek alatt leromlott környezet revitalizációjára, a létesítmények bővítésére, felújítására és a teljes terület építészeti és tájépítészeti megújítására került sor. A csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, amelynek eredménye egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferencia központ.
A fejlesztés legnagyobb és egyben legösszetettebb épülete az új Kongresszusi Központ, melynek nagyterme Közép-Európában elsőként olyan nézőtéri technikát kapott, amely lehetővé teszi, hogy a széksorokat a színpad szintjébe forgassák, süllyesszék, így néhány perc alatt a konferenciák, előadások moziterem-szerűen megemelt széksorai helyén akár egy 2 ezer négyzetméteres gálavacsora helyszín alakítható ki. A terem többféle felhasználási lehetőségét bővíti továbbá az ország legnagyobb LED-fala.
A beruházás egyik leglátványosabb eleme az új, 7900 nm-es F1 fogadó épület. Az építmény három szimmetrikus szirom formáját idézi, acél és üveg elemekből áll, ezáltal teljes panorámát biztosít a környező zöld területre.
A kiállítási terület két új pavilonnal összesen 75.000 m2-re bővült. Teljesen megújultak a régebben épült csarnokok. Az új Kongresszusi Központtal kibővülve tökéletes helyszín a kiállítások mellett konferenciák, kongresszusok és más nagyszabású rendezvények számára.

linkek:
https://cdn.hungexpo.hu/...
Gala Seats video

A Hegyvidéki Városháza tér – talált kincs a város közepén


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


A Hegyvidéki Városháza tér – talált kincs a város közepén
Pályázó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat.
Beruházó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat.
Tervező: Lenzsér és társa Kft. Lenzsér Péter építész; Platinium Group Kft. Billing Tamás építész
Kivitelező: Archibona Kft. ; PENTA Általános Építőipari Kft.


A Hegyvidéki Önkormányzat meghatározott átfogó fejlesztési célja színvonalas életkörülmények és szolgáltatások biztosítása, a kerületi lakosok életminőségének javítása, a művelt és tájékozott polgárság támogatása.
A kerület belső városrészén történetileg nem alakult ki településközponti szerepet betöltő tér. Az ITS egyik meghatározó eleme a Böszörményi út fejlesztése, a Hegyvidék főutcájának kialakítása.
Az ingatlanfejlesztés célja a főutcához kapcsolódóan a hiányzó lokális központ megteremtése. Ennek két alappillére a multifunkcionális használatra alkalmas közösségi tér létrehozása, és a közösséget kiszolgáló intézmények és szolgáltatások biztosítása.
Az Önkormányzat népszerű közművelődési intézménye, a Kulturális Szalon 2018-ig a Böszörményi úton működött. Az intézmény változatos programjaihoz a meglévő szűkös helyiség adottságai idővel alkalmatlannak bizonyultak. Az Önkormányzat méltó helyszínt kívánt biztosítani a Kulturális Szalon számára.
A Városháza tér és környezetének komplex fejlesztése lehetőséget adott a fenti célok megvalósítására.

linkek:
https://hegyvidek.hu

Kőszeg belvárosában található műemlék épületek nemzeti Kraft-program keretében történő rekonstrukciója


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria
Összes Kraft-program megjelenítése (7db) ▼▼▼


Pályamű elnevezése és címe: Kőszeg belvárosában található műemlék épületek Kraft-program keretében történő rekonstrukciója

Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A Kreatív város – Fenntartható vidék (Kraft) program egy olyan integrált város- és vidékfejlesztési koncepció, amely a kis- és középvárosok lehetséges együtteseit figyelembe véve keresi a kreatív társadalmi energiák felszabadításának és újszerű összekapcsolásának még járatlan útjait.
A Kraft-koncepció a már meglévő értékekre épít, azokat használja fel, illetve hasznosítja a jövő érdekében. Ennek első, konkrét, modellértékű fejlesztése Kőszeg, mely egyedülálló épített örökséggel, iskolavárosi identitással, a városért cselekedni akaró polgárokkal, nagy múltú kulturális, szakmai és vallási közösségekkel rendelkezik.
Kőszeg belvárosi, műemlék épületeinek a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézet koordinálásával megvalósult komplex megújítása, hatékony, hosszútávon fenntartható működtetésének biztosítása a Kraft program egyik kulcsfeladata, mely nagyban hozzájárul a város vonzerejének növeléséhez. A program keretében megújult épületeink: Bencés Rendház, Európa-ház, Festetics-Chernel-palota, Sgraffitós ház, Szemző-ház, Zwinger és a Zsinagóga.

Európa-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 14.

Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: K+F 83 Építész-Mérnöki Iroda
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Bencés Rendház
9730 Kőszeg, Rajnis utca 2.

Beruházó: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: I.ütem: EB Hungary Invest Kft.
II. ütem: T-Hof Bau Kft.
Üzemeltető: Accent Hotels

Festetics-Chernel-palota
9730 Kőszeg, Chernel utca 10.


Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Mega-Logistic Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Sgraffitós ház
9730 Kőszeg, Jurisich tér 7.

Beruházó: Kőszeg Város Önkormányzata
Tervező: Aszterv Mérnöki Iroda Kft.
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Szemző-ház
9730 Kőszeg, Chernel utca 18.
Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: GUTOWSKI Építész Kft.
Kivitelező: Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Zwinger Öregtorony
9730 Kőszeg, Chernel utca 16.


Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: K+F 83 Építész-mérnöki Iroda
Kivitelező: Szárnyasép Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Zsinagóga
9730 Kőszeg, Várkör 38.

Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: Tripartitum Építész Műhely Kft.
Kivitelező: D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft.
Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Bencés Rendház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Bencés Rendház

9730 Kőszeg, Rajnis utca 2., hrsz: 1812, 1813

Beruházó
Magyar Bencés Kongregáció
Pannonhalmi Főapátság

Tervező,
GUTOWSKI Építész Kft.
Gutowski Robert okl. építészmérnök,
Bollók Gáspár okl. építészmérnök

Kivitelező
I.ütem: EB Hungary Invest Kft.
II. ütem: T-Hof Bau Kft.

Üzemeltető
Accent Hote

A régi belváros egyetlen kétemeletes, korai barokk stílusú épülete 1677-1680 között épült jezsuita rendháznak. Az 1950-es évekig bencés szerzetesek lakták. A szerzetesrend kiűzetése után helyiségeiben lakásokat rendeztek be. Az épületet a bencések 1990-ben kapták vissza.
2017-ben kezdődött el a kétemeletes épület műemléki rekonstrukciója, melynek első ütemében a teljes tetőfelület és padlásrész, valamint második emeleti részek felújítására került sor.
A második ütemben az épület fennmaradó részeinek, homlokzatának, udvarának felújítása, valamint teljes belsőépítészetének megvalósítása, a közlekedők és közösségi terek berendezése, szállodai szobák bebútorozása valósult meg. A kivitelezés a védendő részek restaurálásával, átfogó, a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek teljes megújításával történt.
A 2021-es átadása óta a Magyar Bencés Kongregáció tulajdonában lévő épület szállodaként működik.

Európa-ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Európa-ház


9730 Kőszeg, Chernel utca 14., hrsz: 1837

Beruházó
Kőszeg Város Önkormányzata
Huber László polgármester

Tervező
K+F 83 ÉPÍTÉSZ-MÉRNÖKI IRODA
Kuntner Ferenc

Kivitelező
Szárnyasép Kft.

Üzemeltetők
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Bár az épület legutolsó felújítására 2014-2015-ben került sor, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének székhelyeként, egyben a Kraft-program „központjaként” megkerülhetetlen tagja a Kraft keretében felújított belvárosi épületek körének.
Az egykori Szvetics-, későbbi Sigray-ház középkori eredetű, később reneszánsz és barokk elemekkel díszített épület. Az épületet az évszázadok során többször átépítették. 1964-ben a homlokzata újult meg, mostani arculatát 1987-ben nyerte el. 1995-től az Európa Ház Egyesület és az ISES Alapítvány működik itt, amely nyári egyetemek, tudományos és kulturális programok szervezésével foglalkozik. 2015 óta a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének székhelye.
Az épületben jelenleg kutatóhelyek, előadóterek, irodák találhatóak. A tetőtér beépítésével, valamint a közösségi térként is működő pince felújításával méginkább kibővültek az épület hasznosítási lehetőségei.

Festetics-Chernel-palota


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Festetics-Chernel-palota

9730 Kőszeg, Chernel utca 10.

Beruházó
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Tervező
GUTOWSKI Építész Kft
Gutowski Robert okl. építészmérnök
Bollók Gáspár okl. építészmérnök

Üzemeltető
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A hajdani városfalat is magába foglaló épület eredete a 16. századig nyúlik vissza. Festetics Imre - az örökléstan, genetika alapvető törvényeinek egyik első felfedezője - 1802-ben vásárolta meg az épületet, mely később házasság révén a Chernel család tulajdonába került. Az államosítást követően az épületben tanácsi szükséglakásokat alakítottak ki.

2017-2018-as műemléki rekonstrukció első ütemében teljes külső és belső felújításra került sor. A műemlék-helyreállítási munka keretében restaurálták a szalonokban a falkutatás során feltárt különlegesen értékes barokk-rokokó falfestéseket, amelyek az épület 1766-1767. évi barokk palotává történő kiépítését követően készültek. A felújítás során kutatószobák, irodák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, a földszinten lévő, korábban istállóként funkcionáló helyiséget előadásoknak, kiállításoknak ad otthont.

A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása a cél, mely a teljes belsőépítészeti munkálatokat foglalja magába.

Sgraffitós ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Sgraffitós ház
9730 Kőszeg, Jurisich tér 7., hrsz: 1771


Beruházók
Kőszeg Város Önkormányzata

Tervező,
Aszterv Mérnöki Iroda Kft.
Sz. Sopár Katalin

Kivitelező
Szárnyasép Kft.,

Üzemeltetők
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A 16. században épült, reneszánsz eredetű Sgraffitós-ház nevét a homlokzatán látható, Magyarországon különlegesnek számító sgraffitó díszítésről kapta. Az olasz eredetű szó többrétegű vakolatdíszítésre utal, amelynek lényege, hogy a homlokzatra két vakolatréteget visznek fel, majd az egyiket az előre meghatározott minta szerint eltávolítják.
A homlokzaton a díszes motívumokon kívül egy latin idézet is olvasható, mely részlet Szent Pál apostolnak a Rómabeliekhez szóló leveléből. A latin nyelvű idézet így hangzik: „Non est volentis, neque currentis sed miserentis dei” - magyarul: „Nem azé, aki akarja, se nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené" (1668).
Az épületet a 18-19. században udvari szárnnyal bővítették, és barokk stílusban alakították át a homlokzatát.
Az épület teljeskörű felújítására 2017-2018-ban került sor, a belső felújításon kívül a munkák során az épült homlokzatát is restaurálásták.
Az épület emeleti részén a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének a könyvtára működik. A felújítás során a tetőtérben kutatóhelyek kerültek kialakításra

Szemző-ház


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Szemző-ház:
9730 Kőszeg, Chernel utca 18.


Beruházó
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Tervező
GUTOWSKI Építész Kft
Gutowski Robert okl. építészmérnök
Bollók Gáspár okl. építészmérnök

Kivitelező
Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.

Üzemeltetők
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Az 1905 körül épült Szemző-ház a bécsi Plachnich iskola poszt-szecessziós, art-deco vonásokat is tükröző műalkotása.
A korábban Művészetek Házaként működött épületben a felújítást követően az eredeti szobák és kiszolgáló helyiségek megtartásával kutatószobák, irodák kerültek kialakításra. A kihasználatlan pinceszint teljes felújításával előadóterem és szerverszoba jött létre.
A műemléki rekonstrukció első ütemében a teljes külső és belső felújításra került sor: a védendő részek restaurálásával, átfogó, a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek teljes megújításával
A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása, a közlekedők és közösségi terek berendezése, és az emeleti kutatóhelyek bútorozása valósult meg.
A műemléki épület felújítása során elsődleges szempont volt a meglévő épületelemek megtartása és felújítása: nyílászárók megújítása, cementburkolat felújítása, a hiányzó elemek a meglévőről vett minta alapján történő pótlása.

Zsinagóga


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Zsinagóga

9730 Kőszeg, Várkör 38., hrsz: 1743/1, 1743/2

Beruházók
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Tervező
Tripartitum Építész Műhely Kft.
Deák Zoltán

Kivitelező
D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft.

Üzemeltető
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A zsinagóga 1856-ban épült romantikus stílusban Schey Fülöp támogatásával. A második világháborút követően a gazdátlanná vált épület fokozatosan leromlott. Az épület 2016-ra a Magyar Állam tulajdonába került, 2017 végén pedig megkezdődött a felújítás építészeti terveinek elkészítése. Az épület felújítása 2021-ben fejeződött be.
Az épületegyüttes többcélú: kultikus, kulturális, kegyeleti, „kiengesztelődés háza”, kiállítási, képzési, konferencia központtá való fejlesztése mind a város lakói, mind a városban tudományos és oktatási intézmények, mind pedig az odalátogatók számára vonzó, különleges többletértéket nyújtó új intézményt hoz létre.
A belső tér helyreállításakor a legfőbb törekvés volt, hogy a lehető legtöbbet megtartsanak a fönnmaradt épületből, ezért a falak teljes felületének restaurátori helyreállítására kerül sort a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek kiépítésével.
A volt rabbiházakban kutatószobák, kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra.

Zwinger Öregtorony


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


ZWINGER Öregtorony
9730 Kőszeg, Chernel utca 16., hrsz:

Beruházók
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Tervező,
K+F 83 ÉPÍTÉSZ-MÉRNÖKI IRODA
Kuntner Ferenc

Kivitelező
Szárnyasép Kft.

Üzemeltetők
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A kilencszögletű bástya a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része, az egykori városfal délnyugati sarokbástyájaként szolgált a háborús időkben, mely feltételezések szerint a 13. századból származik. Mai formáját az 1532. évi török támadás előtt építették ki.
Több funkciót is betöltött az évszázadok során, védelmi szerepe mellett éléskamraként, raktárként és egyes források szerint börtönként is használták a helybeliek. Az épület alsó emeletein élelmet tároltak. A tornyot védelmi szerepének elvesztése után különböző célokra szánták, az 1820-as években felmerült a színházzá alakításának gondolata. A közelmúltig idegenforgalmi, múzeumi célokat szolgált. A pincében, egy 1778-ban készült bálványos szőlőprés található.
A Kraft-program keretében 2015-ben teljeskörű felújítására került sor, melynek eredményeképpen az épület új, fenntartható funkciókat kapott: a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kiállítótere, előadások, konferenciák kulturális események színtere lett.
Projekt elnevezése és címe: Zwinger Öregtorony

9730 Kőszeg, Chernel utca 16.

Pályázó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Beruházó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Tervező: K+F 83 ÉPÍTÉSZ-MÉRNÖKI IRODA

Kivitelező: Szárnyasép Kft.

Üzemeltető: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A kilencszögletű bástya a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része, az egykori városfal délnyugati sarokbástyájaként szolgált a háborús időkben, mely feltételezések szerint a 13. századból származik. Mai formáját az 1532. évi török támadás előtt építették ki.

Több funkciót is betöltött az évszázadok során, védelmi szerepe mellett éléskamraként, raktárként és egyes források szerint börtönként is használták a helybeliek. Az épület alsó emeletein élelmet tároltak. A tornyot védelmi szerepének elvesztése után különböző célokra szánták, az 1820-as években felmerült a színházzá alakításának gondolata. A közelmúltig idegenforgalmi, múzeumi célokat szolgált. A pincében, egy 1778-ban készült bálványos szőlőprés található.

A Kraft-program keretében 2015-ben teljeskörű felújítására került sor, melynek eredményeképpen az épület új, fenntartható funkciókat kapott: a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kiállítótere, előadások, konferenciák kulturális események színtere lett.

Nyíregyháza belvárosi terek park-rekonstrukciója, Benczúr-Bessenyei tér fejlesztése


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Nyíregyháza belvárosi terek park-rekonstrukciója, Benczúr-Bessenyei tér fejlesztése

Nyíregyháza, Bessenyei-Benczúr tér 6038, 6177/1, 6059/6.


Pályázó: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
képviseli: Dr. Kovács Ferenc polgármester

Tervező: S-TÉR Kft. Felelős tervező: Sándor Tamás.

Kivitelező VIANOVA 87 Zrt., és KOBOLD’ 2003 Növénytermesztő és Parképítő Kft.,

Nyíregyháza pezsgő életű, hangulatos belváros, ahol parkok, terek, hatalmas zöldfelületek, modern és régi épületek alakítják a városképet. A Bessenyei és Benczúr tér, a város egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete, a belváros szívében, ami egy korábban kihasználatlan, funkcióját vesztő, leamortizálódott terület volt.

Uniós forrásnak köszönhetően a Benczúr-Bessenyei terek park-rekonstrukciója része volt a “Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című projektnek, amely során Green City Mozgalom által hirdetett fenntarthatóságra való törekvés jellemezte. A fejlesztés célja a vonzó városi image tovább erősítése, egy egységes arculatú, fejlett rekreációs funkciókkal rendelkező vonzó belváros megteremtése.

A Bessenyei és Benczúr tér fejlesztése során meglévő funkciók fejlesztésével, új funkciók létrehozásával egy családbarát, minden korosztály számára jól használható, élhető és fenntartható zöldfelület létrehozásával pihenőterületek, vízarchitektúra, játszótér fejlesztés, valamint sportolásra alkalmas futópálya valósult meg.

Lakóépület


Metrodom Őrmező Lakópark


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Metrodom Őrmező Lakópark,
Budapest, XI. kerület, 1112, Mikes Kelemen u. 30-38.

Pályázó: Metrodom Építő Kft.
Beruházó: Metrodom Zöldmező Kft.
Tervező: Experio Kft.
Kivitelező: Metrodom Építő Kft.


A Metrodom Őrmező, Újbuda dinamikusan fejlődő városrészének egyik legizgalmasabb új építésű lakóépület együttese.
A kedvező tájolási szempontok figyelembevételével, csodás panorámás és nagy üveg felületekkel kialakított lakások kaptak helyet a 7 épületből álló együttesben. Az elegáns homlokzatú épületek egy nagyméretű, autómentes összefüggő park köré épültek, ahol a lakók az utcai forgalomtól távol pihenhetnek. A barátságos zöld övezeti környezetnek köszönhetően a 25-35 lakásból álló épületek élhető, közösségépítő szigeteket alkotnak. A kikapcsolódást és feltöltődést megannyi közösségi helyiség segíti, mint pihenővel ellátott szauna, medence, napozóterasz és fitneszterem.A lakások hűtéséről és fűtéséről a korszerű és újdonságnak számító zöld technológiájú Metrodom Dual Eco Plus hőszivattyús rendszer gondoskodik. A megfizethető prémium lakások másodgenerációs okosotthon-rendszerrel is felszereltek.
A Metrodom Őrmező Lakópark magas műszaki- és minőségi szintet képvisel: a portaszolgálattól a teremgarázson át az energiahatékony- és környezettudatos mennyezet hűtés - fűtés, és okosotthon megoldásokig, mellyel kiemelkedő és méltó példájául szolgál a jövő lakóépületeinek.

„A LAKHATÁS BIZTONSÁGA” Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos Önkormányzati Lakóépülete


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


A pályázatot ismertető kiadványhoz szükséges alapadatok és kiegészítő információk

Pályamű elnevezése és címe: „A LAKHATÁS BIZTONSÁGA” Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos Önkormányzati Lakóépülete
Pályázó, tulajdonos: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Beruházó: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tervező: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.,
ZACC ÉPÍTÉSZIRODA Kft.

Kivitelező: FK-RASZTER ÉPÍTŐ ZRT., PEKA BAU 2000 KFT.

Üzemeltető: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat területfejlesztési koncepciójában az egyik legfontosabb szempont, hogy a városban lakó emberek tiszta, biztonságos, kellemes, fenttartható környezetben élhessenek. A lakhatás biztonsága a kerületben elsődleges, ezért az önkormányzat folytatta a 2002. óta országosan egyedülálló bérlakásépítési programját. Az elmúlt 20 évben, a Jász utcai beruházással együtt, 12 db önkormányzati lakóházban összesen 667 db bérlakást épített a kerületi önkormányzat.
A Jász utca 72. szám alatti 100%-ban önkormányzati tulajdonú ingatlanon egy 35 lakásból álló épületet valósítottunk meg.
A lakóház megfelel a passzív minősítés kritériumainak, ahol a cél az épület hőveszteségének minimalizálása, az épület hőnyereségének maximalizálása, figyelembe véve és hasznosítva a belső hőforrások energiáját.
A fűtés—hűtést központi rendszerű víz-levegő hőszivattyúk adják, a hőleadó felület a szerkezeti födém. A levegő megfelelő komfortját hővisszanyerős egyedi lakás-szellőző gépek biztosítják. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.
Ahol lehet – a közös területeken is – természetes fény biztosítja a belső terek elsődleges megvilágítását. A villamos energia fogyasztás csökkentése érdekében ledes belső fényforrásokat alkalmaztunk. A nyári túlmelegedés ellen a homlokzati nyílászárókra felszerelt árnyékolók védenek. Az energetikailag korszerű épület kiemelkedően nagy energiahatékonyságú besorolást kapott (AA+).
Az építészeti elképzelés szerint az épület nyugodt tömegével, igényes anyaghasználatával egységes, rendezett megjelenésével jól illeszkedik mikrokörnyezetébe.

linkek:
https://jozsefvarosujsag.hu...
www.facebook.com...

14 lakásos társasház, Tata


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: 14 lakásos társasház, 2890 Tata, Piac tér 5.

Pályázó: Tóbiás Tamás okl. építész – vezető tervező
Beruházó: Modern Lakások 2017. Kft.
Tervező: Tóbiás Építész Iroda Kft.
Tóbiás Tamás okl. építész – vezető tervező
Kivitelező: Modern Lakások 2017 Kft.


A fehér fő épülettömeget - mint testekből építkező alapformát - a nyílászárók és az antracit színű felületek tagolják. A fehér rész, mintegy keretező épülettest alkotja a befoglaló formát - ezen belül történik a többi gesztus.
A ház, mint „test”, mint egységes tömeg építkezik: elemeiben kompakt, egységes módon. A térbeliségen túlmenően fontos a homlokzati arányosság, az aszimmetrikus egység és egyensúly is.
A tatai Piac-tér „újonnan” kialakított városrész, zömében kereskedelmi épületekkel. Ennek a halmaznak az északi „lezárása” a megvalósult épület, amely elkezd egy térfalat, egy új karaktert.
A változatos alaprajzi kialakítású lakások egy-, kettő-, három- és négyszobásak. Mindegyik lakás nagyméretű loggiával vagy tetőterasszal rendelkezik. A földszinti lakásoknak saját kertkapcsolata van. A második emeleti lakásokból rálátni a történeti belvárosra: a távolban feltűnik a Tatai Vár tornya is.
Az épület a megyei pályázaton 2020-ban Év Háza díjas volt.

linkek:
www.kemek.hu...
epiteszforum.hu...

Metropolitan Garden


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Metropolitan Garden, 1135 Budapest, Országbíró utca 54.
Pályázó: LIVING (WING)
Beruházó: LIVING II. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap
Tervező: Hevesi és Társa Építészstúdió Kft.
Kivitelező: T-Trans Főép Kft.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

A Metropolitan Garden a XIII. kerületi Országbíró utca 54. szám alatt található, a Béke-tér közvetlen szomszédságában. Elhelyezkedésének sajátossága a zöld övezet, valamint a belváros közelségéből fakad. A rendkívül jó tömegközlekedési infrastruktúrával ellátott környék közvetlen közelében egyaránt megtalálható számos bevásárlási lehetőség, önkormányzati iroda, játszótér, óvoda, valamint a projektterülettől 100 méterre található egy igényesen kialakított park is. Hatékony alaprajzú lakásainak alapterülete 30-110 négyzetméter közötti, a felmerülő igényeket figyelembe véve a legnagyobb számban 50-60 négyzetméter körüli lakások közül lehetett választani. A lakópark különlegessége, hogy a tetőszinten maximálisan az egyedi igényekre szabható, budai hegyekre néző panorámás, teraszos otthonokat alakítottak ki.
Kiváló műszaki minősége és remek lokációja mellett a Metropolitan Garden értékét a lakópark nyújtotta okos megoldások, valamint a széles közösségi szolgáltatáspaletta jelenti, amelyekkel a LIVING célja, hogy az ott lakók életminőségét javítsa.

Paskal Garden


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Paskal Garden – Budapest, XIV. kerület

Pályázó: Sundell Estate Nyrt.
Beruházó: Sundell Estate Nyrt.
Tervező: PhoenArchitekt Kft., - Nedár Ferenc, Kun Róbert
Kivitelező: DakotaÉpítő Kft.


Budapesten a Rákos-patak partján egy 3,2 hektár nagyságú mindezidáig beépítetlen területen a városfejlesztési koncepciónak megfelelően épülnek a Paskál Garden otthonok. A beruházás célja, hogy a modern architektúrájú 455 lakásos lakópark úgy épüljön meg, hogy egyrészt egy mindenki által látogatható, parkos környezetet teremtsen maga körül, másrészt pedig az üzlethelyiségek és irodák által kínált szolgáltatások révén betöltse a környék városias, közösségteremtő és szabadidős központjának szerepét.
Az ingatlanfejlesztés kiemelt fontosságú szempontja a telek határon folyó Rákos-patak revitalizációja, mely során parkosítással és dísztó kialakításával biztosítottuk a természetes élőhelyet az őshonos növény és állatfajok számára. A zöld környezet fokozására különleges megoldással az épületek homlokzatát is ültetett fák tagolják.
A környezettudatosság megjelenik a fenntartható műszaki megoldásokban, a hőszivattyús fűtési rendszer kialakításán, így az AA+ energetikai besorolású és minőségi anyagokból épült lakópark évtizedek múltán is értékálló lesz.
linkek:
https://paskalgarden.hu/

Művelődés


Magyar Zene Háza


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Magyar Zene Háza,
1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Pályázó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Zrt.)
Beruházó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.
Tervező: Tosei Co. Ltd (Sou Fujimoto Architects)
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója
A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének részeként átalakítja a budapesti kultúra élményét, valamint új szabadidős lehetőségeket és zöldfelületeket hoz létre a Városligetben. A Sou Fujimoto japán építész által tervezett Magyar Zene Háza három szinten ösztönözi a látogatókat a hangokkal és zenével való részvételre és interakcióra; földalatti kiállítási szint, földszinti előadótér és tetőtéri szint múzeumi oktatással. Célja a zene élményét a természet, a hang és a fény kölcsönhatása révén életre kelteni, élőzene tárházával a klasszikustól a népzenéig, a poptól az elektronikus analóg hangzásig, kiállítások és oktatások mellett tanulási programok. Ez lehetőséget teremt bárki számára, hogy játsszon ebben az élményben. A 9000 m²-es (teljes alapterületű) épülethez a tervezők a hang és a természet szinergiájából merítettek ihletet és a legjobb gyakorlat szerinti fenntarthatósági alapelveknek megfelelően kivitelezték.

linkek:
https://magyarzenehaza.com/

Bodajki Vadászkastély, Bodajk


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Bodajki Vadászkastély, 8053 Bodajk, Petőfi Sándor u.
93.
Pályázó: West Hungária Bau Kft.
Beruházó: BDJK-Real Estate Kft.
Tervező: Dekon Kft.
Kivitelező: West Hungária Bau Kft.

A beruházás célja, a műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva, a Bodajki kastélyvilágszínvonalú, interaktív vadászati- és kulturális eseményeknek helyt adó,vadászhagyományokra építő turisztikai célponttá fejlesztése.
A Bodajki vadászkastély célja sokrétű. Egyrészt a régióba érkező turistáknak kínál különleges,egyedi kiállítást, melynek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a vadászatihagyományokkal 21. századi környezetben. Másrészt az épületbe szerelt interaktív bemutatóeszközök elsőrangú lehetőséget nyújtanak a jövő erdészeti szakembereinek képzésére is. Akiállítóhelyek kialakításánál számos korosztály igényeit figyelembe vették. Az interaktív tereka világ különböző vadászterületeit mutatják be, így lehetőség adódik a személyre szabottoktatási programok megtartására is.
A kiállítás egyes részein interaktív tájékoztató monitorok biztosítják azt, hogy a látogatók a 21.századi követelményeknek megfelelően tájékozódhassanak a valós időben frissülőinformációkról.
Az érdeklődők egy mobil applikáció segítségével többlet információhoz juthatnak a kiállításitérben. A kiterjesztett valóság élménye teszi még egyedibbé, emlékezetesebbé a programot. Avendégek részt vehetnek virtuális szafarin és vadászaton is.


linkek:
www.bodajkivadaszkastely.hu/

Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Megyei és Városi Könyvtárának fejlesztése: Új interaktív könyvtár kialakítása Tatabánya központjában


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Megyei és Városi Könyvtárának fejlesztése: Új interaktív könyvtár kialakítása Tatabánya központjában
2800 Tatabánya, Fő tér 2.
Pályázó: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Beruházó: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: Planbau Kft.
Kivitelező: Laterex Építő Zrt. és Ep Konstruktív Kft. (jogutódja: Extreme Park Környezetépítő Kft.)
konzorciumban, 50 – 50 %

A projekt általános célja egy olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása Tatabánya Megyei Jogú Városban, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás 21. századi követelményeinek, különösen az élethosszig tartó tanulás, társadalmi felzárkóztatás, valamint az esélykülönbségek csökkentése terén. A tervek szerint egy környezettudatos épületminősítési rendszerek előírásai szerint tervezett és megvalósított, azaz „zöld” könyvtár megépítése volt a cél.
Elképzelés volt, hogy a könyvtári, oktatási, kutatási és szolgáltatási funkciók színvonalas kialakításával a megújuló intézmény Tatabánya város kulturális és közösségi központjává válhat, ahol az alapfeladatokon túl készségek fejlesztésére szolgáló, illetve egyéb közösségi programok is szervezhetők. Az így létrejövő tudásközpont épületében lehetővé válik a megyei és városi közkönyvtár integrációja, valamint a szolgáltatások egységes üzemeltetése.

Selyemgyár Kulturális Negyed


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Selyemgyár Kulturális Negyed
Mohács
Pályázó: Mohács Város Önkormányzata
Beruházó: Mohács Város Önkormányzata
Tervező: Dombaiterv Építésziroda Bt.
Kivitelező: Munkás-Butykó Építőipari Kft.


Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár. A páratlan dunai panorámás ingatlan, az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően Mohács egyik ékköve lett. 2021 júniusában került átadásra az újjászületett épület. A főépület földszintjén iroda- és üzlethelyiségek, míg az emeleti térben egy 400 fő befogadására alkalmas rendezvényterem került kialakításra, amelyhez további kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. A főépület udvari bejáratánál színpadként is használható előlépcsők, a színpadot kiszolgáló helyiség, valamint rámpák készültek. A régmúlt iparát felidéző nosztalgikus környezetbe telepítettük a mai kor modern tudományát: az informatikát, a programozás és a robotok világát. Az eredetileg gubóraktári épületben Innovációs és Technológiai Központ, és gyermek játszóház került kialakításra. Az elbontott épületek helyén zöld felületek, közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal.

Márai Sándor Kulturális Központ a volt Budai Polgári Casino épületében


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Márai Sándor Kulturális Központ a volt Budai Polgári Casino épületében

1013 Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1.

Pályázó:
Budapest Főváros I. Kerület Budavári Önkormányzat

Beruházó:
Budapest Főváros I. Kerület Budavári Önkormányzat

Tervező:
JASSÓ Építészműhely Kft.
Vezető tervező: Jassó Sándor
Építész munkatárs: Bársony Adrienn, Orbán-Szlávik Krisztina, Orbán Vince, Tóth Viktor
Belsőépítészet: Radnóczy Eszter, Szabó Csilla, Szommer Mónika- este’r partners
Kivitelező:
LAKI Épületszobrász Zrt.

Üzemeltető:
Budavári Kulturális Nonprofit Kft.

A Krisztina tér 1. szám alatti történeti épületbe költözött 2021-ben az épület felújítását követően a Márai Sándor Kulturális Központ.
Az épület Francsek Imre tervei szerint épült a Budai Polgári Casino számára 1893-ban, nagyméretű rendezvényteremmel, üzletekkel, lakásokkal és kis sarokkupolával. A II. világháború alatt és azt követő években sérült épületet a Budavári Önkormányzat sok év tudatos ingatlanvásárlásaival tette saját tulajdonúvá és az ide kerülő kulturális intézménnyel várhatóan kedvezően erősíti majd a környék város-alközponti jellegét. A beruházás során alapvető cél volt az épület hiteles történeti helyreállítása a földszinti üzlet megtartása mellett az új funciók magas minőségű kiszolgálása mellett. Visszakerült a sarokkupola az épületre és a homlokzati díszek nagyrésze, a viszonylag épségben megmaradt nagyterem pedig visszanyerte régi fényét. A belső kialakítást környezttudatosság és magas minőség jellemzi. Az intézményt egy éves működése alatt megszerették az emberek, szívesen használják az itt felkínált találkozási pontokat, a kulturális és szabadidős tevékenységekre alkalmas tereket.

Közlekedési létesítmények


Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
KépgalériaPályamű elnevezése és címe: Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ
7400 Kaposvár, Áchim András utca 1.
Pályázó: SWIETELSKY Építő Korlátolt Felelősségű Társaság
Beruházó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervező: VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.
Kivitelező: SWIETELSKY Építő Korlátolt Felelősségű Társaság és SWIETELSKY stavební s.r.o.


Az ingatlanfejlesztés koncepciója,

A Kaposvári Intermodális Közlekedési Központ egyedülálló, az ország első ilyen jellegű fejlesztése. A közlekedési formák egymás mellé rendezésével a kaposvári közlekedés gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé vált. A fejlesztés részei összehangolt funkcionális egységet alkotva naponta 32 ezer ember életét teszi komfortosabbá, mind emellett letisztult formáival és színeivel modern városképet alakít, melynek fókuszpontja a város új szimbólumaként értékelhető Esterházy híd.
E fejlesztés messze túlmutat a közlekedés modernizálásán. Olyan város- és területrehabilitációs koncepció életre keltése, amely új városi gyűjtőutak, közúti és gyalogos felüljárók építése révén, megújult közterületek és élhető közösségi terek létrehozásával egyedülálló és példaértékű produktumot hozott létre. A felszín felett impozáns és innovatív műszaki megoldásokkal, a felszín alatt pedig a közműhálózatok megújításával, modernizálásával tartós, biztonságos és élhető környezetet teremt az ottélők és az átutazók számára.
sajtó anyagok:
kaposvarmost.hu...
https://magyarepitok.hu...
www.mavcsoport.hu...
www.facebook.com
http://kaposbusz.hu...
https://somogyivar.hu...
https://magyarepitok.hu...
https://youtu.be/N5PsL698DGU

Gödöllő vasútállomás komplex rekonstrukciója


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: Gödöllő vasútállomás komplex rekonstrukciója
Pályázó: Hajnal Építész Iroda & Hajós Építész Iroda
Beruházó: Gödöllő Királyi Váró: MÁV Zrt. ; Gödöllő állomás új felvételi épület, üzemi épületek, aluljáró és perontetők: NIF Zrt.
Tervező: Hajnal Építész Iroda & Hajós Építész Iroda
Kivitelező: Gödöllő Királyi Váró: Reneszánsz Zrt ; Gödöllő állomás új felvételi épület, üzemi épületek, aluljáró és perontetők: Swietelsky Vasúttechnika Kft.

Az ingatlanfejlesztés koncepciója,
Rövid ismertető. (mintaként a 2021 évi kiadványban található tervismertetőket lehet felhasználni)

A Budapest Keleti Pályaudvar – Hatvan – Miskolc vasútvonal kiemelkedő utasforgalmú csomópontja Gödöllő állomás, melynek korszerűsítése elengedhetetlenné vált. Először a vasúti technológia által kevéssé érintett, így önállóan is megvalósítható Gödöllői Királyi Váró korabeli helyreállítása történt meg műemléki elvek mentén. A vasútállomás komplex rekonstrukciója hosszú tervezést követően indult meg. A korszerűsítés során átépült a teljes vasúti infrastruktúra, melynek legfontosabb elemei voltak az új, HÉV szerelvényeket is fogadó magasperonok, az új utasforgalmi aluljáró, ami az Egyetem felé is biztosítja a települési kapcsolatokat, valamint a szolgáltatásfejlesztés egyéb építészeti és arculati elemei (új utasforgalmi épület, peron- és térlefedések, liftek, bérlemények, új utastájékoztatás).

KIRÁLYI VÁRÓ ISMERTETÉSE
A tervezést megelőző alaprajzi elrendezés nem tükrözte a korabeli állapotot, nem felelt meg a „Ripka” féle leírásnak, a rekonstrukció során az eredeti fő térrendszer visszaállítását terveztük.
A rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy ez az ikonikus épület visszakapja eredeti fontosságát, ha nem is mint Királyi váró, de mint a vasúti csomópont jelentős eleme.

Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése
Pályázó: SPECIÁLTERV Kft.
Beruházó: NIF Zrt.
Tervező: SPECIÁLTERV Kft.
Kivitelező: Hódút Kft.


A Poroszló-Tiszafüred kerékpárút a közúti forgalomtól elválasztott biztonságos összeköttetést biztosít a Tisza-tó két jelentős települése között. A fejlesztés lehetővé tette, hogy a tó teljes egészében körbe-kerékpározhatóvá váljon, ezáltal hozzájárult a térség ökoturisztikai fellendítéséhez. A hidak formai alapjait a folytatólagos hullám geometria adja, mely a szemlélő számára felidézheti a tó felszínének hullámzását, vagy a fény és az energia terjedés fizikai megjelenítését. Az egyszerű és tiszta fehér szín alkalmazásával a hidak visszafogott módon illeszkednek a környezetbe, a Tisza-tó méltó jelképeivé váltak. A tófelület sekély vizű keresztezéseinél a szinusz hullám koncepciót követve épült az Eger- és Szomorka-patak híd. A Tisza folyó keresztezésénél a meglévő közúti híd alépítményeinek bővítésével épülhetett új kerékpáros hídszerkezet. A X. Öblítő csatorna hídja Magyarország első nyitható kerékpáros hídszerkezete. A billenthető híd gépészete kézi erővel mozgatható, az ellensúly alakja „patkót” utánzó formájával utal a közeli Hortobágyra.

linkek:
https://issuu.com/...
http://hidak.hu/...
"https://issuu.com/...
http://fiabcimagyarorszag.hu/1...
http://fiabcimagyarorszag.hu/2...
http://fiabcimagyarorszag.hu/3...

Kategóriába nem solrolt létesítmény


Wekerlei Kispiac


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Wekerlei Kispiac
1192 Budapest, Nádasdy u. 1.
Pályázó: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata képviseletében Gajda Péter polgármester
Beruházó: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata
Tervező: Hetedhét Építész Stúdió
Füzes András – Tóth Péter
Kivitelező: Zöld Ház Építő Kft. és PAN-MANFA Kft.
Üzemeltető: Budapest Főváros XIX.Kerület Kispest Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet

Wekerletelep építésének 100. évfordulója alkalmából 2008-ban az Önkormányzat és a Kós Károly Egyesülés pályázatot hirdetett a régi bódésoros piac helyett új piac tervezésére. A 2 nyertes pályamű tervezője közös alkotást hozott létre, a részlettervekbe Vándoriskolásokat is bevonva. Az új piacot háromszög alakú telekre kellett tervezni úgy, hogy az az építkezés alatt is működhessen. A tervezés során számos tervváltozat született, mellyel nemcsak egy helyi közösséget szolgáló épület, hanem egy helyi élettér is létrejött. A földszintes-galériás épületen belül üzlethelyiségek, többfunkciós közösségi- és árusítóterek, kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet, az épület által közrezárt területen pedig hagyományos őstermelői piac került kialakításra. Az épület sajátos arculatát az építészeti részletek kidolgozottsága, az egyedi tervezésű saját tipográfia, a fény-árnyék játékon alapuló fémlemez ornamentika és fából készült árnyékolók teszik teljessé. Szinte egy valódi időutazás: a múltban gyökerezik, a jelenben hajtott ki és a jövőben hozza majd gyümölcsét.

linkek:
https://kispestipiac.hu...
https://19.kerulet.ittlakunk.hu...
https://orszagepito.net...

„HUNGEXPO” F1 Fogadó épület


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése

Videó megtekintése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe: „HUNGEXPO” F1 Fogadó épület,
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Pályázó: EXPO PARK Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zártkörű Részvénytársaság
Üzemeltető: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság


Az ingatlanfejlesztés koncepciója, rövid ismertető.
A HUNGEXPO Revitalizációja elnevezésű beruházásról szóló kormányzati döntés 2019- ben született meg.
A Beruházás hatására az évek alatt leromlott állapotúvá vált környék, környezet revitalizációjára, a létesítmények bővítésére, felújítására és a teljes terület építészeti és tájépítészeti megújítására került sor. A csúcstechnológiát magas építészeti minőség kíséri, amelynek eredménye egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kiállítás- és konferencia központ, melynek innovatív műszaki és környezettudatos megoldásai hozzájárulnak az energiatakarékos üzemeltetéshez.
Az F1 elnevezésű, landmark jellegű fogadóépület a HUNGEXPO Kongresszusi és Kiállítási Központ központi épülete. Az épület a jegypénztárakon kívül az üzemeltetés teljes irodai hátterét, valamint a vásárközpont energetikai bázisát foglalja magába.
Az épület három szimmetrikus sziromból tevődik össze. A pince, földszint + 2 emelet kialakítású épület nettó alapterülete megközelítőleg 7900 m2. A földszintre kerültek a vendégek beléptetésével kapcsolatos területek, illetve infrastrukturális háttérfunkciók (büfé, mosdók). Az épület további két emeleti szintjére az üzemeltetést kiszolgáló irodák, valamint a 300 fős rendezvényterem került. A pinceszinten, valamint a tetőtérben gépészeti helyiségek és az épület energetikai központja kapott helyet.
Az épület a szikár pavilonvilág ellensúlyozásaként, organikus, kortárs építészeti elemként ad hangsúlyt az érkezési területnek. A park, az értékes nagylombú fáival és facsoportjaival kiemelt szerepet kapott a tömegalakításnál. A környezetbe simuló organikus testet az építész úgy hozta létre, hogy a park fáit megkerülte, megóvta.
A letisztult, íves és dinamikus homlokzat öbleinek, fény-árnyék hatásainak köszönhetően minden nézőpontból változatos arccal fordul környezete felé.


linkek:
https://cdn.hungexpo.hu...
https://expopark-my.sharepoint.com...

Svábhegyi Református Óvoda és kiszolgáló egységei


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Projekt elnevezése és címe: Svábhegyi Református Óvoda és kiszolgáló egységei
1125 Budapest, Felhő utca 8.
Pályázó: OK2 Építész Iroda Kft.
Beruházó: Budapest - Svábhegyi Református Egyházközség
Tervező: OK2 Építész Iroda Kft.
Kivitelező: ETNA Kft.


A Felhő utcai Református Központ részeként 5 csoportos óvoda épület és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységek (gondnoki lakás, külső játszótér, felszíni parkoló, szolgálati szállás) létesültek az egykori villaépület felhasználásával, rekonstrukciójával.
A telepítés legfőbb meghatározója az ősfás környezet, a templom és parókia felé való nyitás oly módon, hogy az épület geometriája a puszta funkcionálisan szükségszerű elrendezésen túlmenően többletjelentést hordozzon: az átölelő, „védelmező kar” tényleges biztonságot kölcsönöz a közrefogott játékudvarnak, az üvegezett megnyitással a nagy fák, a természet felé szakrális tartalommal is bír. Az épület mennyezet hűtés-fűtéssel hőszivattyús energiatermeléssel környezettudatos módon valósult meg
A tervezett beruházással jelentősen nő a jó adottságú környezetben lévő óvodai férőhelyek száma, egyben közösségi élet, közösségi rendezvények számára új helyszínül szolgáló belső és külső terek jöttek létre.

PATAKPART Általános Iskola


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


PATAKPART Általános Iskola
2011 Budakalász, Klisovác utca 15.
Pályázó:
SWIETELSKY Kft.

Beruházó:
BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Tervezői:
TRISKELL ÉPÜLETTERVEZŐ Kft.

Kivitelező:
SWIETELSKY Kft.

Budakalászon, a folyamatosan növekvő lakosságszámú agglomerációs településen megvalósult „Patakpart” Általános Iskola a város harmadik oktatási intézményeként 416 diák befogadására alkalmas.
Az épület struktúrája lehetővé teszi a szeparált működtetést - közösségi használatát-. Tornaterme a kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel önálló bejáratról is megközelíthető. A többszintes, galériás központi tér reprezentatív megjelenésével, strukturális rendszerével alkalmas rendezvények, a kapcsolódó étkező és konyha egység képes konferencia kiszolgálására, miközben az oktatási szárnyak leválasztásra kerülhetnek.
Az anyaghasználatra jellemzően, a település hagyományos elemeit használja, mint a helyi vágott kő burkolat, a jellemző tégla és strukturált vakolt felületek.
Gondos tervezéssel és kivitelezéssel az igények csökkentése nélkül költséghatékony megvalósítással, környezettudatos módon épült meg az iskola.

linkek:
https://magyarepitok.hu/aaa...
https://magyarepitok.hu/...
https://magyarepitok.hu/...

Vegyes funkciójú létesítmények


Insula Lutherana Épületegyüttes


Projekt részletes ismertetése

Képek letöltése
Képgaléria


Pályamű elnevezése és címe:
Insula Lutherana Épületegyüttes
Az építés helye:
• 9025 Győr, Petőfi tér 2.; HRSZ: 7499
• 9025 Győr, Rát M. tér 2.